Американската компания "Старбъкс", според съдебно решение, трябва да плати на уволнена бяла служителка 25,6 милиона долара по дело за расова дискриминация, информира Би Би Си..

Шанън Филипс, бивш регионален мениджър на "Старбъкс", е била уволнена, след като двама чернокожи са били арестувани в едно от управляваните от нея заведения във Филаделфия през 2018 г., което доведе до масови протести. В същото време чернокожият й колега е запазил работата си.

Журито заключи, че нейната раса е фактор за нейното уволнение и че то нарушава антидискриминационните закони, според Си Би Ес, американският партньор на Би Би Си.

Федерално жури в Ню Джърси установи, че "Старбъкс" е нарушил федералното гражданско право по отношение на Шанън Филипс, както и закон на Ню Джърси, забраняващ дискриминацията, основана на раса, като й е присъдил 600 000 долара обезщетение и 25 милиона долара наказателно обезщетение.

Самият инцидент се е случил в заведение на "Старбъкс" във Филаделфия през 2018 г., когато на един от двама чернокожи мъже, които са били в кафенето, не е било позволено да използва тоалетната, защото не е купил нищо.

Мъжете казали, че са дошли на бизнес среща и чакат някого. Когато отказали да напуснат, служителите извикали полицията, която им сложила белезници и ги извела от кафенето.

Арестът им бил заснет на видео, публикувано по-късно в социалните медии, което доведе до протести. "Старбъкс" затвори всичките си 8000 кафенета в САЩ за един ден, за да обучи служители как да се справят с пристрастия, включително расови пристрастия.

Регионалният мениджър на компанията Шанън Филипс е била уволнена, а чернокожият мениджър на кафенето, където е станал инцидентът, е запазил работата си, съобщи Си Би Ес.

През 2019 г. Филипс съди "Старбъкс", обвинявайки компанията в неправомерно уволнение и несправедливо наказване на бели служители.

Нейните адвокати твърдяха, че висшето ръководство на "Сатрбъкс" е търсило изкупителна жертва, която да уволни и да покаже, че са предприети действия.