Столичната зоологическа градина вече е част от Европейската асоциация на зоопарковете, клубът на най-големите зоопаркове в Европа и част от Азия. Това заяви пред БНР директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов.

По думите му това е един голям престиж. Това означава, че ние сме поели ангажименти и сме успели да ги изпълним. Оттук насетне ще трябва да гарантираме, че ще реализираме една политика, която на първо място включва грижата за животните, а след това грижата и за хората, като естествено подобряваме всички условия, цялата инфраструктура, поясни той.

Според него има два основни проблема пред зоологическата градина в София - поддръжката и организацията. Ние сме поели ангажимент, че ще се опитаме да правим подходящата за отглеждането на нашите животни организация и ще поддържаме техния престой в зоологическата градина по най-добрия начин, поясни Бориславов.

Той изтъкна, че членовете на Европейската асоциация на зоопарковете имат право на обмен на животни. Ние сега ще получим нови квоти специално за по-интересните видове, най-вече за защитените животни. Ние сме най-голямата зоологическа градина на Балканския полуостров, допълни директорът на столичния зоопарк.

Добромир Бориславов каза още, че от Европейската асоциация на зоопарковете са дали предписание за балансиране на цената на входните билети, тъй като в момента те са твърде ниски.

Столичният зоопарк се сдоби с двойка персийски леопарди

Столичният зоопарк се сдоби с двойка персийски леопарди

Днес в природата са останали около 1 300 индивида