Археолози откриха мумифицирани животни в няколко древноегипетски гробници в района на некропола Сакара, намиращ се в околностите на Кайро.

Сензационната находка беше обявена от министър Халед ал-Анани, който отговаря за древните паметници, пише агенция Новости.

Открити са три гробници от епохата на Новото царство /около 1570-1070 г. до новата ера/ и четири от Древното царство /2780-2263 г. преди новата ера/.

Гробниците от епохата на Новото царство са използвани за погребването на мумифицирани котки. Там най-вероятно са били погребвани котки, които са живеели и служили в храмовете.

Открити са и няколкостотин мумифицирани тела на други животни - кобри, крокодили и дори лъвове. В отделен саркофаг са намерени и стотици мумифицирани скарабеи.

Новите открития ще бъдат изложени за посетители от 15 ноември в музея, намиращ се в района на Сакара. Изложбата ще продължи един месец.

Халед ал-Анани презентира и две нови важни археологически открития, които са направени наскоро в Египет, но ще бъдат обявени до края на годината.