Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което разтърси западните брегове на Нова Зеландия миналата седмица, е приближило южните части на страната до бреговете на Австралия.

Това съобщиха учени, цитирани от АП. Те допълват, че преместването е едва с 30 сантиметра и не представлява сериозно изменение в географското положение.

Въпреки това по мнение на сеизмолога Кен Гледхил изместването на южната част на Нова Зеландия разкрива силата на труса, който по думите му е бил най-силният за тази година в света.

Всъщност може да се каже, че Нова Зеландия стана малко по-голяма, коментира още той. Специалистът поясни, че югоизточната част на Южния остров се е приближил с 30 сантиметра до Австралия, докато източният бряг на острова се е преместил с едва сантиметър в западна посока.

Агенцията припомня, че най-голямото в последните 78 години земетресение в Нова Зеландия е причинило само леки щети, като няма загинали и пострадали. По думите на Гледхил „страната е извадила голям късмет". Той е на мнение, че земетресение с подобен магнитуд би причинило сериозни щети навсякъде по света.

Гледхил добавя, че изменението, което е причинил трусът е станало за секунди и допълва, че с оглед на нормалните премествания на земните пластове за него биха били нужни стотици години. Според учения резултатите от труса ще дадат безценна информация за специалистите.