бебе В Украйна се разгаря безпрецедентен скандал, след като бе заведено дело срещу Центъра по осиновяване към Министерството на образованието, обвинен в търговия с 4 хиляди деца, продадени в публични домове, съобщава news.ru.

Разкритията са били направени около процедура по установяване на законови нарушения при осиновяване от чужденци. За това е съобщил началникът на отдела по надзор за спазване на законодателството по делата срещу непълнолетни главният украински прокурор Наталия Шестакова.

Делото е образувано през януари, когато са установени законови нарушения при осиновяването от чужденци.

Главната прокуратура и по-рано е регистрирала нарушения в работата на центъра и е уведомявала съответните органи. Най-лошото за Министерството на образованието и науката е, че тези случаи са придобили масов характер, подчертава Шестакова.

По думите й за последните 6 години чужденци са oсиновили повече от 8.4 хиляди деца чрез държавния Център по осиновяване. При това за 4 хиляди от тези деца липсват каквито и да било данни в центъра.

служител на центъраНа Прокуратурата й предстои да установи местонахождението на всяко едно от децата. Един от експертите твърди обаче, че това ще бъде изключително трудно, тъй като черния пазар за деца и нелегалните лаборатории за трансплантация на донорни органи де факто никога не допускат изтичане на информация.

При желание бъдещите родители винаги могат да заобиколят закона. В “специализираните” интернет-страници цените за осиновяване по бързата процедура съвсем свободно се обявяват – между 6 и 12 хиляди долара.

Според Шестакова осиновяването на деца от чужденци се е превърнало в доходен бизнес за служителите в центъра, които, като се има предвид, че са контролирали базата данни за децата, спокойно са можели да манипулират чуждестранните осиновители.

Шестакова твърди, че за своята дейност Центърът се е сдобил със славата на частна посредническа организация, която “предлага услуги” в интернет и зад граница.