Тутанкамон, младият фараон на Египет, отпътувал за отвъдното, придружен от добро бяло вино. Това се посочва в публикация на британското списание New Scientist, цитирана от АФП.

Изследователи от Университета в Барселона използвали хроматографски и спектрометричен метод, за да установят химическите характеристики на съдържанието в шестте амфори с вино, които били намерени в гробницата на Тутанкамон.

Шестте съда съдържали винена киселина, която се съдържа в гроздовите зърна, но само в една от амфорите е открита киселина, съдържаща се само в люспите на червеното грозде, която придава цвета на червеното вино.

Според заключенията на учените в пет от делвите е имало бяло вино, което се смята за изненада, тъй като досега се считаше, че бялото вино се е появило в Египет едва 1500 години след смъртта на Тутанкамон.
Освен това досегашните проучвания сочеха, че в гробницата е имало червено вино.

Виното се е слагало в гробниците в древен Египет, за да премине починалият по-лесно към задгробния живот.