Подобрена формула на наркотичното вещество екстази може да окаже значителна роля в борбата с някои видове рак на кръвта.
До този извод са достигнали учени от университета в Бирмингам, съобщи БиБиСи.

Смята се, че наркотичното вещество може да убива някои ракови клетки и учените вече са успели да увеличат този ефект до 100 пъти чрез модифицирания вариант на веществото.
Експертите са „преработили" химичната формула на екстази и са получили вариант, който би могъл да има лечебен ефект.

Първоначални проучвания показват, че всички клетки, предизвикващи левкемия, лимфоми и миелома могат да бъдат убити при лабораторни експерименти в епруветка, но изработването на едно подобно лечение ще отнеме десетилетия. Според специалистите тези констатации са "значителна стъпка напред".

През 2006 г. екип от учени от университета в Бирмингам са открили, че ракът, засягащ белите кръвни телца, реагира на някои психотропни вещества - включително хапчета за загуба на тегло, антидепресанти като Прозак и екстази.

Според експертите, психотропните вещества пречат на раковите клетки да се размножават. Проблем обаче се оказала дозата. Тя трябвало да бъде толкова голяма за борба с рака, че можело да се окажа фатална за целия организъм.