Ограничаването на калориите дори с 12% може да подобри шансовете ви за здравословно стареене чрез намаляване на възможностите за болести. Това се съобщава в проучване на учени от Националния институт по стареене (NIA), публикувано в списанието Aging Cell.

Много изследвания показват, че при животни ограничаването на калориите, без да лишава тялото от основни витамини и минерали, забавя развитието на свързаните с възрастта заболявания, удължава живота, подобрява качеството му и устойчивостта на стрес. Нови изследвания показват, че този ефект се разпростира и върху хората.

Учените анализираха данни за пациенти от проучването CALERIE. Участниците бяха здрави млади и американци на средна възраст без затлъстяване. Те бяха помолени да намалят дневния си прием на калории с 25% в продължение на две години. Въпреки това намаление от 12% е максимумът, който е постигнат.

Изследователите установиха, че това малко калорично ограничение има същия ефект върху хората, както и върху животните. Например, той активира гени, отговорни за производството на енергия и метаболизма, като същевременно потиска провъзпалителните гени. Регулирането на циркадните ритми и възстановяването на увредени ДНК също се промени.

Тъй като болестите и стареенето са тясно свързани, ограничаването на калориите е мощен подход при много от възрастните хора развиват. Намаляването на приема на калории с 12% е осъществимо и може да бъде много полезно, заключават авторите.

В допълнение, авторите на оригиналното проучване Phase 2 CALERIE, резултатите от което са публикувани в списание Nature Aging, показаха, че ограничаването на калориите забавя скоростта на стареене с 2-3%. Също така, участниците в експеримента са загубили средно 10% от телесното си тегло и почти не са наддали през следващите две години.