Вечерното похапване не само води до натрупването на излишни килограми, но също така увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Това става ясно от ново научно изследване, публикувано в сп. Experimental Physiology.

Учени от Националния автономен университет в Мексико са изследвали нивото на вредните мазнини - триглецириди - в кръвта на плъхове, хранени в различни часове на деня. Първата група гризачи е получавала храна в обичайния режим, а на другата е давана допълнителна порция преди лягане.

Непълноценно хранене и злоупотреба с алкохол - фактор за туберкулоза

Непълноценно хранене и злоупотреба с алкохол - фактор за туберкулоза

Ранното откриване и лечение са ключови за преодоляването, обясни доктор Васил Шишков

В хода на експеримента е било установено, че количеството на мазнините, натрупани у гризачите от втората група, е много по-голямо. Изследователите отбелязват, че подобни показатели на мазнините значително увеличават риска от диабет и сърдечни проблеми.

Според учените данните, получени по отношение на плъховете, са приложими и за хората. Експертите съветват да не пренебрегвате биологичния си часовник и да не натоварвате организма с храна в момент, когато той има нужда от време за почивка.