Причината за смъртта на Александър Македонски е била панкреатична некроза, а не малария, коремен тиф или пневмония, както се смяташе по-рано. До такова заключение са стигнали учени от университета "Аристотел" в Гърция, съобщава местното издание Greek Reporter.

В хода на прочуването, започнало още през 1995 г., експертите щателно са анализирали симптомите на болестта и последните дни на македонския цар, описани от древните историци.

Според автора на изследването - почетният професор по медицина д-р Томас Герасимидис, причина за смъртта на Александър е станал тежък сепсис, предизвикан от остра панкреатична некроза. Това заболяване от своя страна се е развило заради жлъчнокаменна болест, както и заради пристрастяването на пълководеца към тежка храна и алкохол, смята професорът.

"Появата на симптомите се характеризира със силна болка в корема след обилно хранене и вино, придружена от треска и ежедневно прогресивно влошаване в продължение на 14 дни", се посочва в проучването.

Същевременно след като е анализирал творбите на древногръцките историци Герасимидис е отхвърлил други версии за смъртта на Александър, включително малария, пневмония, коремен тиф, а също и западнонилска треска.

Александър Македонски е цар на древна Македония (нямаща нищо общо с настоящата) от Аргеадската династия, който е бил изключителен пълководец и завоевател, създател на световна сила, която се разпада след смъртта му.