Учените смятат, че са получили изключителна представа за последния ден на динозаврите, след като са открили вкаменелост на животно, за което смятат, че е умряло точно в този ден, пише "Гардиън"

Перфектно запазеният крак, който включва дори остатъци от кожата на животното, може да бъде точно датиран от времето, когато астероидът, довел до изчезването на динозаврите, е ударил Земята преди 66 милиона години, твърдят експерти, поради наличието на отломки от удара, които са паднали само веднага след това.

"Това е абсолютно безумно", казва Филип Манинг, професор по естествена история в университета в Манчестър. Той каза в предаването Today на BBC Radio 4, че кракът на тецелозавъра, открит на мястото в Северна Дакота в САЩ, е "най-важният динозавърски крак".

Манинг добавя развълнувано: "Датирането, което можем да постигнем при тези разкопки, е отвъд най-смелите ни мечти.... Никога през цялата си кариера не съм мечтал, че ще успея да разгледам нещо а) толкова ограничено във времето; и б) толкова красиво, а също така разказващо толкова прекрасна история."

Той каза, че екипът е открил и останките от риба, която е вдишала отломки от астероидния удар, който се е случил на 1864 мили (3000 км) в Мексиканския залив.

Това и наличието на други отломки, които са валяли за определен период непосредствено след астероидния удар, им позволиха да датират мястото много по-точно от стандартните техники за въглеродно датиране.

Би Би Си съобщи, че екипът е открил и вкаменените останки от костенурка, прободена от дърво и малки бозайници и техните хралупи, както и кожа от трицератопс, ембрион на птерозавър вътре в яйцето му и това, което учените смятат, че може да бъде фрагмент от самия астероид.