Властите във Венецуела въведоха забрана за диетичната продукция на компанията Кока Кола, която се произвежда под търговската марка Coke Zero.
Това съобщи Ройтерс.
Здравният министър Хесус Мантиля обясни решението с мотива, че Coke Zero е заплаха за човешкото здраве. Той обаче не поясни точно кои съставки на напитката са опасни за човека.
По решение на властите всички бутилки с диетична кола трябва да бъдат изтеглени незабавно от продажба "с цел съхраняване здравето на венецуелците".
От Кока Кола още не са коментирали действията на венецуелските власти.
Безалкохолната напитка Coke Zero се появи за първи път по магазините във Венецуела през април тази година. По уверения на компанията напитката не съдържа захар и калории.
Агенцията припомня, че това не е първото радикално решение на президента Уго Чавес, предприето по отношение на компанията Кока Кола. През март 2009 г. венецуелският лидер даде срок от 2 седмици на компанията да освободи земеделски участък в столицата Каракас, като препоръча на работниците от предприятието "да отидат с колите си в саваната". Възмущението на Чавес беше предизвикано от факта, че компанията беше разположила склад и автопаркинг на площ от 10 000 кв.м., на запад от столицата Каракас, където според него би трябвало да се строят жилища за бедните.
edona
на 29.06.2009 в 12:09:08 #22БРАВО на ХАХО страхотна лекция Благодаря с интерес е четох.. 6 +++
rincewind
на 20.06.2009 в 16:14:33 #21" Твърди се, че оригиналната рецепта на Кока-Кола се съхранява в банков сейф в Атланта и само двама души на света, които нямат право да пътуват в един и същи самолет, имат достъп до нея." мухахаха качете ги на някой еърбъс, за предпочитане презокеански полет
стопер
на 16.06.2009 в 18:32:05 #20Браво Уго-браво Чавес-нема по-голям тъпак
Haho
на 16.06.2009 в 11:02:55 #19Долу описания продукт "Аспартам" се съдържа най-много в диетичните продукти като: Кола лайт, Пепси лайт, дъвки Орбит, както и в повечето продукти, на които пише че са без захар или с подсладители. Аспартам е бил открит случайно през 1965 г. от химика Джеймс Шлатер, работещ за фармацевтичната компания G.D.Searle, докато търсел нов медикамент за язва. Един ден, разливайки, без да иска, от веществото извън контейнера и лизвайки след това пръстите, той усеща сладкия му вкус. Впоследствие се установява, че новият продукт е 200 пъти по-сладък от захарта. Откритието било направено публично достояние през 1970 г. Аспартамът е съставен от фенилаланин /50%/, аспергинова киселина /40% и метанол /10%/. СМЯТАН Е ОТ МНОГО УЧЕНИ ЗА ХИМИЧНА ОТРОВА И ИЗОБЩО ЗА НАЙ-ОПАСНАТА ДОБАВКА КЪМ ХРАНИТЕ. ТОЙ Е ОТГОВОРЕН ЗА ОКОЛО 75% ОТ СТРАНИЧНИТЕ РЕАКЦИИ, ПРЕДИЗВИКВАНИ ОТ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, СПОРЕД ДОКЛАДИТЕ ДО СИСТЕМАТА ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ КЪМ FDA И ОТ 1985 Г. ДО СЕГА ИМА ОФИЦИАЛЕН РЕГИСТЪР НА 92 СИМПТОМА ОТ НАД 10 000 ОФИЦИАЛНО ПОДАДЕНИ ОПЛАКВАНИЯ. Някои от болестните прояви са по-леки, а други - сериозни: главоболие, което може да има мигренозен характер, проблеми с паметта /често срещано/, гадене, наддаване на тегло, обриви, депресия /особено у хора с генетичното заболяване фенилкетонурия/, безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност и виене на свят, ставни болки и др., като ДОРИ ИМА СЪОБЩЕНИ СМЪРТНИ СЛУЧАИ. Посоените симптоми са толкава често срещани, че някои лекари говорят за "аспартамна болест"! Отново искам да ви напомня, че според FDA в най-добрия случай се съобщават не повече от 10% от реакциите. За сравнение - от захарина за почти 100 години има само около 10 оплаквания. Според лекари и учени следните заболявания или състояния могат да се усложнят или да бъдат отключени от консумацията на храни или медикаменти, съдържащи аспартам: мултиплена склероза, епилепсия, мозъчни тумори, синдром на хроничната умора, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, синдром на дефицит на вниманието, аутизъм - списъкът НЕ Е изчерпателен. Свободната аспергинова киселина, която се съдържа в подсладителя, е причина за възникването на различни остри и хронични неврологични прояви, защото и тя, и нейното съединение аспартат спадат към групата на т.нар. екситоксини. Това са вещества, обикновено аминокиселини, които реагират със специфични рецептори в мозъка. Все повече учени и клиницисти са на мнение, че екситоксините играят много важна роля за появата на някои ендокринни и особено дегенеративни заболявания като амиотрофична латерална склероза, Паркинсонова болест, болест на Алцхаймер и някои други, и за дефекти в развитието на нервната система на плода по време на бременността. Аспартамът нарушава сериозно мозъчната биохимия. Д-р Ръсел Блейлок, професор по неврохирургия към медицинския университет в Мисисипи, в книгата си "Екситоксините: вкусът, който убива" Excitoxins& The taste that kills, пише подробно за вредата, която се причинява от поглъщането на големи количества аспергинова киселина, и причината, и начина, по който става увреждането на нервната система. Доказано е, че аспергиновата киселина разрушава структурата на мозъка на мишки! Комбинацията от хипогликемия и аспартам е още по-опасна, а такава се получава, когато човек реши например да замени едно нормално ядене с "диетична" храна или напитка, съдържаща аспартам. В САЩ има 5 официално документирани смъртни случая сред пилоти, пристрастени към консумацията на продукти, съдържащи нутрасуит. Връзката между екситоксините и внезапната смърт не е само хипотетична. Фенилаланинът е аминокиселина, която нормално се среща в мозъка. Приемът на аспартам обаче повишава в нежелани стойности присъствието й там, особено яако е съчетано и с консумация на много въглехидрати. Хора с фенилкетонурия не могат добре да метаболизират фенилаланин и за тях храните, съдържащи нутрасуит, са още по-опасни! Метанолът е много силна отрова, която уврежда зрителния нерв и води до слепота дори и в малки дози. Пределното допустимо количество метанол дневно е 7.8 мг. А един литър безалкохолна напитка, подсладена с нутрасуит, съдържа 56 мг метанол, а някои повече! Метанолът преминава през плацентата и е изключително токсичен за плода в утробата. Той навлиза много бързо в кръвообращението, като допълнително се разпада до ФОРМАЛДЕХИД, който се окислява от своя страна до мравчена киселина. Последният е силно нервнотоксично съединение, алерген, мутаген, тератоген и карциноген. Формалинът,в който се консервират биологични тъкани и трупове, представлява 30-40% разтвор на формалдехид. Производителят на аспартам МОНСАНТО си служи с различни тактики, за да "докаже безвредността" на подсладителя. Единият от доводите е, че в някои плодове и зеленчуци също има фенилаланин, аспергинова киселина и метанол. НО ФИРМАТА ПРОПУСКА ДА СПОМЕНЕ, ЧЕ ТЕЗИ СЪЕДИНЕНИЯ НЕ СЕ СРЕЩАТ В СВОБОДНА ФОРМА, КАКТО СА В АСПАРТАМА, А СА С В Ъ Р З А Н И С БАЛАНСИРАЩИ И АНТИДОТИРАЩИ ГИ АМИНОКИСЕЛИНИ. ФЕЛИЛАЛАНИНЪТ В АСПАРТАМА Е В СВОБОДЕН ВИД, ЗАТОВА ТОЙ СЕ АБСОРБИРА МНОГО БЪРЗО, НИВОТО МУ В ПЛАЗМАТА СЕ ПОВИШАВА ВЕДНАГА И ЛЕСНО МОЖЕ ДА ПРЕМИНЕ КРЪВНО-МОЗЪЧНАТА БАРИЕРА. През 1987 г д-р Морган Рейфорд, офталмолог и експерт по ефектите на метанола върху окото свидетелства пред Конгреса на САЩ във връзка с лично диагностицирани от него 65 случая на загуба на зрение поради НЕВЪЗВРАТИМА ЧАСТИЧНА ИЛИ ПЪЛНА АТРОФИЯ НА ОЧНИЯ НЕРВ В РЕЗУЛТАТ НА УПОТРЕБА НА ХРАНИ И НАПИТКИ, СЪДЪРЖАЩИ НУТРАСУИТ. А ТОВА Е БИЛО ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА НАВЛИЗАНЕТО НА ПОДСЛАДИТЕЛЯ В УПОТРЕБА.
veso_t
на 11.06.2009 в 18:43:56 #18dgapi | 11.06.2009 15:04 Да то това тез напитки етър ,кооп кола ,алтай бяха наистина вкусни и си мисля че и по безвредни .. ============================== За вкус не се спори, ама за безвредността..... явно нямаш познати които са работили във фабриките за безалкохолни
dgapi
на 11.06.2009 в 16:04:58 #17Да то това тез напитки етър ,кооп кола ,алтай бяха наистина вкусни и си мисля че и по безвредни ,а тези коли ...,енергитични напитки са такова г......но че си мисля че този път уго май направи наистина нещо полезно за народа си
tonskiy
на 11.06.2009 в 15:01:00 #16В диетичната кола както и във ВСИЧКИ продукти с подсладител който не е захар се съдържа веществото АСПАРТАМ по-известен като захарин. То е около 200 пъти по-сладко от захарта и се използва масово. Съществува разпространено мнение в научните среди, че продължителната употреба на аспартам води до някои повече или по-малко сериозни увреждания - неврологични заболявания, влошаване на зрението, нервни разтройства, дори тумор в мозъка.
Julio
на 11.06.2009 в 11:26:50 #15Булава, изказах се като очевидец на комунистическият "рай". Разбирам че те дразни че има хора които си спомнят доволно много подробности от "славната" НРБ, защото това ви пречи да си пробутвате теориите за това колко е "било" хубаво, ама аз след като не съм социалист мога да си позволя лукса да говоря истината за нещата такива каквито бяха наистина...
Минувач
на 11.06.2009 в 11:04:43 #14Стара реклама от радиото: И на слънце и на сянка пийте питието "Дрянка".
Julio
на 11.06.2009 в 10:55:21 #13Аз предлагам няккой испано-говорящ форумен другар да изпрати на др. Чавес рецептите на "безценните" напитки "Алтай" и "Етър", както разбира се соц-върха в беазлкохолните напитки "Кооп-кола". Те със сигурност са безвредни защото са социалистически... По-желание може да изпратят и рецептата за дъвката "Идеал" - и до днес с "умиление" си спомням как в момента в който си я сложиш в устата ако не е станала на камък, се разпадаше на трохи. Но пък се грижеше за редовната подмяна на пломби на децата в НРБ...
Bono
на 11.06.2009 в 10:55:04 #12Евала, Чавес ! Кво ше кажете да го издигнеме за мажоритарен кандидат-депутат Това е може би единствения случай в който бих гласувал за комунист, е, може би и за Ево Моралес
Bender
на 11.06.2009 в 10:46:29 #11Аспатама е вреден. Така, че по тази точка подрепям клоуна...
amp&x
на 11.06.2009 в 10:38:43 #10Браво !
г-н Борат
на 11.06.2009 в 10:34:35 #9Защо само диетичната ? Те и другите подобни напитки са супер вредни . Сега ако затвори МакШитдоналдс , го признавам за най-големия
Минувач
на 11.06.2009 в 10:33:47 #8ахl_rоsе Изследванията за токсичност се извършват с невероятно големи количества от веществото, с цел да се определят праговите стойности за поносимост, алергичност, тератогенност, канцерогенност и токсичност. Концентрациите могат да са 1000 пъти (!!!) по-големи от реалните. На този принцип на времето беше нарочено и ДДТ, но в последствие се оказа, че само един от съпътстващите примеси е опасен, а без ДДТ последствията и вредите са несъизмеримо по-големи. Ако всеки ден изпивате по 100 л Кока Кола - лайт, бихте имали проблеми, но не и тези предизвикани от аспартама. Навярно пиете "натурални" сокове. Те също съдържат аспартам, сгъстители, боя, есенции и около 4% плодов сок... Само водата им е натурална. Ако човек чете листовките на лекарствата, не би следвало и тях да поема. Някои наистина са реално опасни! Не споменавам и колбасите, кебапчетата, лютениците, евтините вина, лимонадите, сладките... Не се притеснявайте толкова. Човешкият организъм е силен и приспособим. Каквото ви е "писано" - това ще стане: Спасилата се жена от самолетната катастрофа на ЕлФранс (изтървала е полета) е загинала при автомобилна катастрофа.
devnull
на 11.06.2009 в 10:25:51 #7Браво, др. Чавес !
alibaba
на 11.06.2009 в 10:12:04 #6Един вносител на химикали беше казал, че в днешната Кока Кола има почти всички съствки за някакъв пестицид т.е. още една добавка и ще се получи пестицид. А за Ред Бул и подобни - да не говорим!
boris
на 11.06.2009 в 10:06:32 #5Е тоя път му свалям шапка на Чавес! Кока кола и Макдоналдс са най-мощните биологични оръжия на САЩ
veso_t
на 11.06.2009 в 09:49:42 #4Ся трябва да ги задължи да пуснат продукт Koka Mucho, с повишено съдържание на екстракт от листата на Мама Кока
svnv
на 11.06.2009 в 09:35:04 #3http://svetnv.mondozoo.com