Властите във Венецуела въведоха забрана за диетичната продукция на компанията Кока Кола, която се произвежда под търговската марка Coke Zero.

Това съобщи Ройтерс.

Здравният министър Хесус Мантиля обясни решението с мотива, че Coke Zero е заплаха за човешкото здраве. Той обаче не поясни точно кои съставки на напитката са опасни за човека.

По решение на властите всички бутилки с диетична кола трябва да бъдат изтеглени незабавно от продажба "с цел съхраняване здравето на венецуелците".

От Кока Кола още не са коментирали действията на венецуелските власти.

Безалкохолната напитка Coke Zero се появи за първи път по магазините във Венецуела през април тази година. По уверения на компанията напитката не съдържа захар и калории.

Агенцията припомня, че това не е първото радикално решение на президента Уго Чавес, предприето по отношение на компанията Кока Кола. През март 2009 г. венецуелският лидер даде срок от 2 седмици на компанията да освободи земеделски участък в столицата Каракас, като препоръча на работниците от предприятието "да отидат с колите си в саваната". Възмущението на Чавес беше предизвикано от факта, че компанията беше разположила склад и автопаркинг на площ от 10 000 кв.м., на запад от столицата Каракас, където според него би трябвало да се строят жилища за бедните.