Американският мултимилионер Дъглас Томпкинс, който е собственик на дизайнерските марки облекла North Face и Esprit е заявил, че се опитва да спаси планетата като изкупува все по-големи парчета от нея, информира Мoney.bg.

Първата крупна покупка на Томпкинс била голяма територия от южно Чили, а сега е в процес по договаряне на закупуването на североизточните територии на Аржентина обхванати от обширни блата.

До сега ексцентричният инвеститор е закупил половин милион акра от големите аржентински блата Esteros del Ibera населявани от стотици животински видове. Томпкинс, който е на 64 години е герой за местните екозащитни организации. Според други обаче, американецът грубо се намесва в природното наследство на страните им.

„Навсякъде, където погледна в Аржентина, виждам жестоко експлоатиране на земята и почвата, нещо което се случи в САЩ преди 20-30 години", споделя Томпкинс в интервю за AP.

Американецът се опитва да направи в Аржентина, това което вече е създал в Чили-огромни територии, в които е забранено селското стопанство и всякаква индустриална активност. Той планира един ден да ги предостави на правителството под формата на природни резервати.

Първите инвестиции на Томпкинс в Аржентина датират от края на 90-те години, когато правителството на южноамериканската страна посреща инициативата му с отворени обятия, в момент, в който преминава през тежка икономическа криза. През 1998 г. той купува 120.000 акра, като общо в момента притежава 600.000 акра в Аржентина и 400.000 акра в Чили, което го прави собственик на малко повече от 1 млн. акра земя (4.050 кв. км).

Естествено критиците на филантропа коментират, че Томпкинс иска да завземе контрола на един от най-големите резервоари на сладка вода в Южна Америка и едва ли някога ще го предаде на държавата безвъзмездно. Според един от най-яростните му противници Луис Д'Елиа, американецът просто иска да сложи ръка на важни ресурси като водата, която ще става все по-голямо богатство в бъдеще.