В Германия забраниха продажбата на „Ред бул", предаде ДПА.

Наличието на кокаин спря продажбата на напитката в шест провинции. Забраната влезе в сила от миналия петък. От компанията - разпространител на напитката обявиха, че съдържанието на наркотика в напитката е 0,4 мкг/л, което е твърде малко, за да представлява заплаха за здравето на потребителите. Една от причините за наличието на кокаин в напитката е остатъчното съдържание на наркотика в екстракта от растението кока, листата на което се използват като ароматизатор при изготвянето на напитката.

По думите на говорителя на германското министерство на здравеопазването Томас Шулц, "Ред бул" не представлява опасност за здравето, но противоречи на нормите на законодателството за храните, според което напитката след откриването в нея на следи от кокаин вече не е хранителен продукт, а наркотичен препарат.

Следите от кокаина в енергийната напитка бяха открити от сътрудниците на Института за здравеопазване и труд на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Забраната на „Ред бул" предизвика спорове след като се разбра,

че в британските магазини се продава „Кокаин", съдържаща 350 % повече кофеин от съперника си „Ред бул".

Макар че редица изтъкнати британски политици остро разкритикуваха производителя на „Кокаин" - американската компания „Ридакс бевъриджис", европейски здравни експерти заявяват, че съставът на продукта напълно съответства на директивите на ЕС за напитки с високо съдържание на кофеин.

Говорител на Европейската агенция по изправността на храните (EFSA) каза, че по-късно тази година агенцията ще оцени доколко са вредни редица съставки, използващи се обикновено в енергийните напитки, включително таурин и глюкоронолактон, но кофеинът не е в списъка. Проведени миналата година сравнителни изследвания за съдържанието на кофеин в енергийните напитки показаха, че те съдържат горе-долу същите количества кофеин като кафето, но тези напитки се консумират обикновено в по-големи количества.