Прокуратурата в северния италиански град Комо започна наказателно дело за смъртта на Бенито Мусолини.

Адвокатът на внука на диктатора Лучано Рандацо съобщи за агенция "Новости", че се е сдобил с документален филм от американски частен архив за последните дни Мусолини.
В този филм има кадри от разстрела на Мусолини, на които ясно се вижда кой е стрелял, каза Рандацо.

Агенцията припомня, че в началото на септември внукът на Мусолини, 69-годишният Гуидо, се обърна към прокуратурата в Комо с искане за ексхумация на тленните останки на неговия дядо, за да бъде установена истината за смъртта му.

В официалното изявление на адвокатите на внука на дучето се подчертава, че "за първи път 60 години след смъртта на Мусолини е необходимо по юридически път окончателно да се установят причините за нея".
За това е необходима съдебно-медицинска експертиза и следователно "ексхумация на тялото за провеждане на необходимите изследвания", се казва в документа.

Гуидо Мусолини е син на Виторио Мусолини, който има голям принос в развитието на италианското кино.

Официалната историография има 19 различни версии за събитията от онези дни, но юридически истината така и не е установена, подчертава Рандацо.

Според официалната версия Мусолини заедно с любовницата си, актрисата Кларета Петачи, се опитал да избяга от Италия в Швейцария заедно с отряд от около 200 германски войници и офицери.
На 27 април 1945 година колоната е спряна от партизански отряд, един от членовете на който разпознава Дучето, облечен с германски военен шинел.
Партизаните пропускат германците през границата, а Мусолини и Петачи са откарани в селцето Донго, където прекарват нощта.

Предполага се, че информацията за ареста на Мусолини незабавно е стигнала до командването на съюзническите войски и между тайните служби на САЩ и Великобритания е избухнало истинско съревнование за правото да отвлекат бившия диктатор, сдобивайки се с безценен източник на информация.
Тези планове обаче се провалят, тъй като на 28 април по нареждане на ръководството на Съпротивителното движение в Северна Италия членът на партизаните Валтер Аудизио, известен като полковник Валерио, лично разстрелва Мусолини и Петачи.
След това телата им са откарани в Милано, където са обесени за краката на площад "Лорето".

Версията за тези събития разказва самият Аудизио, който след войната е избран за депутат от италианската комунистическа партия.
В различните разкази на Аудизио за смъртта на диктатора обаче се забелязват съществени несъответствия и това позволява на последователите на Мусолини да поставят под съмнение версията за събитията от април 1945 година.

Съмненията се засилват от свидетелствата на медицински експерт, присъствал на огледа на телата на Мусолини и Петачи, според които отворите от куршумите на телата и на дрехите не съответстват. От това той направил извод, че те са били убити голи, като преди това са били измъчвани.

Така или иначе обстоятелствата около смъртта на диктатора дават повод за различни спекулации, коментира агенция "Новости", като припомня, че внучката на Мусолини Алесандра категорично се обяви против ексхумацията на тялото на дядо си.