Противно на общественото мнение, вегетарианската диета може да допринесе за климатичните промени, съобщи Университетът "Карнеги Мелън”, базирайки се на свое ново проучване.
Според резулатите следването на препоръките за консумиране на повече плодове, зеленчуци, млечни продукти и морска храна е по-вредно за околната среда, защото тези храни имат относително високо количество емисии на парникови газове на калория. Изследването е измерило промените в използването на енергия, изпарената прясна вода от глобалните водни ресурси за производството на стоки и услуги, и емисиите на парникови газове, свързани с моделите на консумация на храна в САЩ.
„Яденето на маруля е над три пъти по-лошо по емисии на парникови газове от яденето на бекон”, заяви проф. Пол Фишбек. „Много от обикновените зеленчуци изискват повече ресурси на калория, отколкото бихте си представили. Патладжанът, целината и краставиците изглеждат особено лошо в сравнение със свинското или пилешкото месо”, добави той.
В проучването била изследвана веригата за снабдяване с хранителни продукти, за да се установи как епидемията от затлъстяване в САЩ влияе на околната среда. Конкретно те са изучавали как отглеждането, обработката и пренасянето на храната, нейната продажба, както и съхранението и консумацията у дома оказват влияние на ресурсите под формата на употреба на енергия, на вода и на емисии на парникови газове.
От една страна, резултатите установили, че държането на теглото ни под контрол и яденето на по-малко калории има положителен ефект върху околната среда и намалява използването на енергия, вода и емисии на парникови газове от веригата за снабдяване с храна с приблизително 9 процента.
Въпреки това яденето на препоръчваните „здравословни” храни – микс от плодове, зеленчуци, млечни продукти и морски деликатеси – увеличавали въздействието върху околната среда и в трите категории: употребата на енергия се покачила с 38 на сто, използването на вода – с 10%, а емисиите на парникови газове – с 6 процента.
„Има сложна връзка между храненето и околната среда. Това, което е добре за нашето здраве, невинаги е най-доброто за природата”, каза Мишел Том, докторант по гражданско и екологично инженерство.
emil-zamfirov
на 24.04.2018 в 07:51:50 #4стига сте писали глупости заедно се смесват зеленчуците с месото и е идеално ядене
балкандо
на 16.12.2015 в 14:58:27 #3п.п. Когато животните и растенията биват подхранвани с химикали, за да наддават по-бързо, това няма как да не се отрази и на хората. Овкусители, за да се яде повече, оцветители, за да е по-примамливо, ароматизатори, за да мирише по-хубаво... всичко е насочено към оборот и печалба, но крайният ефект е затлъстяване и болести. На кого му пука обаче, щом бизнесите вървят - напитки, храни, лекарства...
балкандо
на 16.12.2015 в 14:55:07 #2Опит да се измести проблемът на храненето и затлъстяването от химическите добавки и торове, към кой какво ядял. Пилетата, телетата, прасетата във фермите също ги хранят с растения, отглеждани с огромни количества химикали. Както и хората.
panman
на 16.12.2015 в 14:14:39 #1Да, то животните растат само на въздух и не ядат растения, нали?