Сондата Вояджър 2, която напусна Земята през 1977 г., е вторият обект, създаден от човека, който излиза извън нашата Слънчева система, съобщава БиБиСи.

Изстреляна е 16 дни преди Войджър 1, чиято по-бърза траектория я поставя в "пространството между звездите" шест години преди Вояджър 2.

Новината е съобщена на среща на Американския геофизичен съюз (AGU) във Вашингтон и потвърдена от водещия учен на мисията проф. Едуард Стоун.

Снимка 394511

Източник: НАСА

Професор Стоун обяснява, че и двете сонди вече са "в междузвездното пространство", а датата на отпътуване на Вояджър 2 от Слънчевата система е 5 ноември 2018 г.

На тази дата постоянният поток от частици, излъчвани от Слънцето, които се отчитат от сондата, изведнъж изчезва. Това показва, че е премината "хелиопаузата".

Американската космическа агенция съобщава, че Вояджър 2 разполага с работещ инструмент на борда, който ще предостави "първо по рода си наблюдение на естеството на този вход в междузвездното пространство".

Сегашното местоположение на сондата е около 18 милиарда км от Земята. Тя се движи с около 54 000 км/ч, а Вояджър 1 се движи още по-бързо, със скорост 61000 км/ч и се намира на 22 милиарда км.

Снимка 394512

Източник: НАСА

Двете сонди Вояджър първоначално са предвидени за изучаване на външните планети, но след това просто са оставени да продължат.

Проф. Стоун коментира, че в началото на мисията екипът нямал представа колко време ще им отнеме да стигнат до ръба на защитния "балон" на слънцето или на хелиосферата. "Ние дори не знаем колко дълго може да работи един космически кораб, а сега изучаваме местната междузвездна среда".

Учените определят слънчевата система по различни начини, така че проф. Стоун винаги е внимавал да не използва точната фраза "напускане на Слънчевата система" по отношение на Вояджър.

Той допълва, че сондите все още трябва да преминат през облака "Оорт", където има комети, гравитационно свързани със Слънцето, макар и много слабо. Но и двете сонди със сигурност са в нова, неизследвана област на космоса.

Първата цел на двойката е да проучи планетите Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун - задача, която те завършват през 1989 г. След това те бяха насочени към дълбокото пространство.

Очаква се в някакъв момент техните източници на енергия задвижвани с плутоний да спрат да доставят електроенергия и в този момент техните уреди и техните 20W предаватели ще спрат да функционират.

Вояджър 1 няма да се доближи до друга звезда почти 40 000 години, въпреки че се движи с толкова голяма скорост. Но ако оцелее, ще бъде в орбита около центъра на нашата галактика в продължение на милиарди години.

Снимка 394513

Източник: НАСА

Резервните двигатели на Вояджър 1 заработиха след 37 г. бездействие

Резервните двигатели на Вояджър 1 заработиха след 37 г. бездействие

Т. нар. тръстъри, които контролират положението...