Испанското фламенко, средиземноморската диета, Пекинската опера, китайската акупунктура и колумбийската музика маримба са сред 13-те нови културни традиции, добавени към списъка на ЮНЕСКО на нематериалното наследство на човечеството от междуправителствения комитет на ЮНЕСКО, заседаващ в кенийската столица Найроби, предадоха АП и ДПА.

Френската кулинарна традиция бе включена в нематериалното наследство на човечеството от междуправителствения комитет на ЮНЕСКО, заседаващ в кенийската столица Найроби.

Това е първият случай, когато гастрономическа практика фигурира в световното наследство. Експертите на ЮНЕСКО сметнаха, че френската гастрономия с нейните ритуали и представяне отговаря на условията за включване в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Списъкът е създаден с подписана през 2003 г. конвенция, която до момента е ратифицирана от 132 страни. Общо 178 културни практики и традиционни умения са включени досега. На настоящата годишна среща са предложени за разглеждане 51 нови кандидатури.