Лидерът на българския пазар за бутилирана вода "Девин" АД ще бъде закупен от белгийската компания за минерална и изворна вода Spadel. 

В съобщение, публикувано на интернет страницата на Spadel, компанията обяви, че е постигнала споразумение да закупи дела от 93.29% на настоящия мажоритарен собственик на "Девин" - Advent International. 

Сделката е на стойност 120 млн. евро и трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

Spadel е базирана в Брюксел и има действащи операции в Белгия, Холандия, Франция и Уелс. Компанията се занимава с производство на минерална и изворна вода и безалкохолни напитки. Приходите й за миналата година възлизат на 242 млн. евро. 

В съобщението Spadel определя "Девин" като "водещата компания за бутилирана вода в България", чийто персонал наброява 478 души. Очаква се за 2016 година компанията да регистрира приходи от 46 млн. евро и оперативна печалба от 10.7 млн. евро. 

Според управляващия директор на Spadel Марк Дюбоа, придобиването ще позволи на Spadel да добави нов географски стълб към вече съществуващите си бизнес в Белгия, Холандия, Франция и Великобритания. Сделката е част от стратегията на Spadel да предлага води със силна регионална позиция и подкрепя целта на компанията да гарантира доходен и устойчив растеж, допълва Дюбоа.