Френската компания Lactalis, най-големият в света производител на мляко, съобщи, че започва процедура по изкупуване на всички непритежавани от нея акции на италианския си конкурент Parmalat.

В крайна сметка Lactalis има намерение да извади от борсата и да прекрати търговията с акции на Parmalat на Италианската фондова борса в Милано, информира Reuters.

В продължение на години Lactalis опровергаваше слуховете, че тя планира да свали от борсата Parmalat, което ще даде пълна свобода на французите да управляват италианската компания.

Съгласно заявлението на Sofil, инвестиционната компания на семейство Бение (собственици на Lactalis), подкрепата за развитието на бизнеса на бизнеса Parmalat ще бъде продължена. Тази задача сега ще се изпълнява с по-малък брой акционери.

Sofil изкупува 12,26% от акциите на Parmalat по цена 2,8 евро за една ценна книга. Това е с 8,5% над стойността им при закриването на борсовата търговия на 23 декември. Очаква се, че Lactalis ще похарчи 636 милиона евро, за да придобие пълен контрол. На този фон акциите на Parmalat 27 декември поскъпнаха с повече от 10% - до €2,82, деветгодишен максимум.

Lactalis стана контролиращ мажоритарен акционер в Parmalat, най-големият производител на хранителни продукти в Италия през 20111 година след "враждебно поглъщане" за 3,4 млрд. евро. Сделката предизвика опасения във властите за придобиването на важното за страната предприятие от чуждестранни инвеститори, но нито една италианска компания не направи конкурентно предложение, отбелязва агенцията.

Parmalat е основана през 1961 година, но прекрати съществуването си през 203 година след финансов скандал и дупка в капитала от 14 милиарда евро. Ръководството обяви банкрут и подаде оставка и стана обект на съдебно дело. Компанията бе реформирана и търговията с нейни акции бе възстановена през 2005 година. Сега Parmalat работи в 24 страни, приходите й за 2015 година са 6,42 млрд. евро, а печалбата по EBITDA- 444,5 млн. евро.