Датският гигант в превозите на товари по море Maersk ще продаде своя бизнес с петрол и газ на френската Total за общо 7.5 милиарда долара в дялове и прехвърляне на дълг, предават световните агенции. Очаква се сделката да приключи в първото тримесечие на 2018.

Maersk, която е най-голямата компания в бизнеса с превоз на товари по море и притежава над 620 кораба, разпродава активите си в добива на горива, за да се концентрира върху основната си дейност.

След обявяването на сделката акциите на групата се повишиха с близо 4%. Total ще плати 4.95 милиарда в дялове и близо 2.5 милиарда долара дългове. След нея Maersk ще притежава 3.76% дял от френската компания.

По-рано през годината Total инвестира още 3.1 милиарда долара в придобивания в сектора.

В последните месеци сделките в сектора набират скорост, след като индустрията остави най-лошите времена зад себе си. Сделката за 3.4 милиарда долара, в която Transocean придоби Songa Offshore този месец, бе възприета като сигнал, че пазарът започва да изплува. Въпреки това все още има причина за притеснение. Цените на петрола остават на нива около 50 долара за барел - наполовина от преди три години. При тази цена компаниите могат да покрият разходите си, но нов спад би поставил дивидентите под риск.