Има около 7000 признати езика по целия свят, но много от тях скоро могат да бъдат загубени завинаги, информира ДПА. 

Според проучване от Австралия около половината от всички езици са застрашени, а 1 500 може да изчезнат до края на века.

"Без намеса загубата на езици може да се утрои в рамките на 40 години, като поне един език е загубван на месец", пишат авторите. Те съветват създаването на учебни програми, които подкрепят двуезичното образование и насърчават както владеенето на местния език, така и използването на регионално доминиращи езици.

Били са анализирани 51 независими променливи, включително образователна политика, социално-икономически показатели и характеристики на околната среда.

Проучването, водено от Австралийския национален университет, е публикувано в онлайн списанието Nature Ecology and Evolution.

Изследването също така е разкрило неочаквани и изненадващи причини за заплаха за даден език, уточни съавторът Линдел Бромъм. Сред тях например е добре развита пътна мрежа, посочи той.

"Установихме, че колкото повече пътища има, свързващи провинцията с града и селата с градовете, толкова по-голям е рискът езиците да бъдат застрашени. Сякаш пътищата помагат на доминиращите езици да "помитат" други по-малки езици", обясни Бромъм.

Контактът с други местни езици, от друга страна, не е проблемът: всъщност езиците, които влизат в контакт с много други местни езици, са по-малко застрашени.

Проучването съдържа и уроци за опазването на застрашените местни австралийски езици.

"Австралия има съмнителната отлика, че има едни от най-високите темпове на загуба на език в световен мащаб", коментира съавторката Фелисити Мийкинс. От 250-те езика, които някога са говорени от коренното население, уточни тя, остават само 40, а децата научават само десетина от тях.

"Когато един език е загубен или "заспива", както казваме за езици, които вече не се говорят, губим толкова много от нашето човешко културно многообразие", изтъква Бромъм и настоява: "Всеки език е брилянтен по свой начин."

Много от езиците, които се очаква да бъдат загубени през този век, все още се използват активно в момента, посочи експертът.

"Тъй че все още има шанс да се инвестира в подкрепа на общностите, за да съживят местните езици и да ги поддържат силни за бъдещите поколения", отбелязва той, имайки предвид предстоящата Декада на местните езици на ЮНЕСКО (2022-32).

С инициативата ООН иска да защити езиковото многообразие по целия свят и да укрепи правата на хората от езиковите малцинства.