Около 100 мъртви котки са били открити в дома на пенсионер в Южна Франция. Това съобщиха асоциации за защита на животните, информира "Франс прес".

Доброволците са били предупредени от племенницата на 81-годишния мъж, която влязла в къщата му вчера, след като той е бил откаран в болница в Ница на Френската Ривиера и открила безжизнените домашни любимци.

Повечето от мъртвите котки са били съхранявани в запечатани пластмасови или дървени кутии.

Освен котките, открити в къщата и около нея, имало също така останки от катерици и плъхове и челюст на куче.

Повече от 20 силно недохранени котки са били спасени от къщата живи и предадени на ветеринарни лекари или настанени в приемни домове.

"Съдейки по позициите им, повечето котки вече са били мъртви, когато са били поставени в тези кутии", каза за АФП Филип Дежак, президент на асоциацията La Tribu du Fourmilier. "Но ние смятаме, че поне две са били затворени живи."

Обезобразените останки на една котка са били открити на дивана в хола, частично изядени от други котки.

Дежак каза, че пенсионерът вероятно страдал от синдром на Ной, който описва хората, които трупат голям брой животни, често от самота, без да могат да се грижат за нуждите им.

Синдромът на Ной е категория на синдрома на Диоген, който описва хора, които трупат предмети.

Дежак каза, че асоциациите за защита на животните ще повдигнат наказателни обвинения срещу мъжа за малтретиране на животни и небрежност.