Около 1000 жени се събраха в близост до главния площад "Таксим" в Истанбул на протест срещу липсата на действия от страна на властите за предотвратяване и наказване на насилието над жени, съобщи "Ройтерс".

Агенцията припомня, че в Турция процентът на убийства над жени нарасна през последните години.

Протестиращите, предимно жени, носеха лилави знамена и лозунги с надпис "Ще спечелим свободата си". Те се събраха на централна улица, след като полицията затвори входовете към площад "Таксим" в Международния ден на жените.

Жените стояха хванати за ръце в края на улицата, препречвайки влизането на площада, докато зад тях стояха огради, полиция в екипировка за борба с безредиците и водни оръдия.

"Жените са много силни и те се страхуват от това. Те трябва да спрат убийците, а не нас ", каза Ипек Дениз, 36-годишна медицинска сестра, участваща в протестите.

"Ние сме подтискани от мъжката власт всеки ден. Убийците на жени са възнаградени с това, че не са наказани ", каза Сумейе Косе, 21-годишна студентка.

Процентът на убийства на жени се е удвоил приблизително между 2011 година и 2019 година, показват данните на група, която наблюдава този проблем.

До момента през 2021 г. 51 жени са били убити, а други 26 са починали при съмнителни обстоятелства.

През уикенда видео, на което се вижда как жена е бита и ритана по главата от бившия си съпруг на улицата в Северна Турция, предизвика възмущение в социалните мрежи. След това заподозреният е бил задържан, съобщават медиите, докато пребитата жена е приета в болница.

Турция не води официална статистика за убийствата на жени.

От своя страна президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция ще създаде комисия в парламента, която да разглежда въпроси, свързани с насилието над жени.

"Чуваме, че има такива, които призовават момичетата да напуснат домовете на баща си възможно най-скоро. Турция по някакъв начин ще реши проблема с насилието над жени, истинската заплаха е този манталитет да се вкорени ", обеща Ердоган.