Около 11 000 души са били евакуирани след спукване на язовирна стена в град Орск, Оренбургска област, Русия, който се намира близо до границата с Казахстан, съобщава АП.

Градът има население от 190 000 души. 

Евакуацията се наложи заради скъсване на язовирна стена в град Орск, след като покачващите се води на река Урал наводниха крайречни села. 

Според местните власти застрашени са над 4000 сгради. 

Русия евакуира над 4 хиляди души от наводнения град Орск
Обновена

Русия евакуира над 4 хиляди души от наводнения град Орск

Покачващите се води на река Урал наводниха крайречни села и предизвикаха скъсване на язовирна стена

В петък местните власти в Оренбургска област в Уралските планини, където се намира град Орск, призоваха жителите на крайречните общности да се евакуират след скъсването на язовира.

Поредица от регионални провинции в района страдат от проблеми с наводненията през последните дни.

Агенциите цитират местната прокуратура, че язовирът е пробит поради лоша поддръжка.

Поредица от руски сибирски и уралски планински провинции и съседни части на Казахстан бяха наводнени от високите нива на реките през последните дни.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза, че наводнението може да е най-голямото природно бедствие в Казахстан по отношение на мащаба и въздействието от 80 години.

"Трябва да си извлечем всички поуки от тези мащабни наводнения", каза той.

В руската Оренбургска област търсят временни жилища за над 80 000 души

В руската Оренбургска област търсят временни жилища за над 80 000 души

След скъсването на насипна дига на язовир в Орск

Руският президент Владимир Путин в събота възложи на руския министър на гражданската отбрана, извънредните ситуации и бедствията Александър Куренков спешно да отлети до Оренбургска област, за да организира на място цялата необходима работа в зоната на наводнението.

"Президентът Путин беше информиран от губернатора Денис Паслер, който е на мястото на наводнението, каза прессекретарят на президента Дмитрий Песков. Министър Куренков също докладва за състоянието на нещата в зоната на наводнението и предприетите мерки. Путин инструктира Куренков незабавно да отлети до зоната на природното бедствие, за да организира цялата необходима работа за оказване на помощ на хората и отстраняване на последствията от природното бедствие", каза говорителят на Кремъл.