Асансьор в мина за платина в Южна Африка внезапно падна, докато е превозвал работници на повърхността. 11 са загинали, а други 75 са ранени - 14 от тях критично. Това обяви операторът на мината, съобщава "Асошиейтед прес".

Злополуката се е случила в понеделник вечерта в края на смяната на работниците в мина в северния град Рустенбург. Всички пострадали са хоспитализирани.

Главният изпълнителен директор на оператора на мини Impala Platinum Holdings Нико Мюлер каза в изявление, че това е "най-мрачният ден в историята на Implats". Той оповести, че е започнало разследване на причините за падането на асансьора, а мината е спряла всички операции във вторник.

Министърът на минералните ресурси и енергетиката Гведе Манташе каза, че ще има правителствено разследване на трагедията. Той посети мината и беше информиран относно случилото се, съобщи правителството.

Южноафриканският президент разполага армия за справяне с незаконния минен добив

Южноафриканският президент разполага армия за справяне с незаконния минен добив

Акцията ще струва на страната около 26 милиона долара

Всичките 86 загинали или ранени работници са били в асансьора, заяви говорителят на Implats Йохан Терон. Някои от ранените са пострадали сериозно уточни той. По думите му според ранна оценка асансьорът е паднал приблизително 200 метра. Той нарече това изключително необичаен инцидент.

Огромният асансьор има три нива, всяко с капацитет за 35 работници. Шахтата на мината е дълбока приблизително 1 километър, според информация от компанията.

Южна Африка е най-големият производител на платина в света. Мината в Рустенбург има девет шахти и беше най-голямата мина за платина в света по производство миналата година.

През 2022 г. в страната е имало общо 49 смъртни случая от минни инциденти, което бележи спад от 74 година по-рано. Смъртните случаи от южноафрикански минни инциденти постоянно намаляват от близо 300 през 2000 г., според данни на правителството.

Най-малко 11 жертви при инцидент във въглищна мина в Китай

Най-малко 11 жертви при инцидент във въглищна мина в Китай

Предполага се че срутване на скална маса е причина за инцидента