Южноафриканският президент Сирил Рамафоса разреши разполагането на 3300 военнослужещи, които да подпомогнат борбата с незаконните минни дейности. Това става ясно от изявление на офиса на Рамафоса днес, съобщава "Ройтерс".

Разполагането на Южноафриканските национални сили за отбрана (SANDF) ще струва около 26 милиона долара. Според Винсент Магвеня, говорител на Рамафоса целта е да поддържа реда и закона в рамките на "Операция Проспер" (Operation Prosper). В рамките на същата операция през 2019 г. националните сили бяха разположени в провинция Западен Кейп за да се борят с престъпни групи.

"Членовете на SANDF ще проведат, в сътрудничество с южноафриканската полицейска служба, засилена антикриминална операция срещу незаконния добив във всички провинции от 28 октомври 2023 г. до 28 април 2024 г.", обяви президентството.

Световната банка одобри заем от 1 милиард долара за Южна Африка

Световната банка одобри заем от 1 милиард долара за Южна Африка

Заемът се очаква да помогне на страната да се справи с енергийната криза там

От Съветът по минералите в Южна Африка, който е органът на страната за минната индустрия, твърдят, че незаконният добив се извършва както в неизползвани, така и в активни мини и е намалил привлекателността на Южна Африка за инвеститорите.

Оттам казват още, че тези действия струват на мините почти 380 милиона долара годишно, а на икономиката почти милиард повече в пропуснати приходи от износ, данъци и лицензионни възнаграждения.

Двама убити на антиправителствен протест в Панама

Двама убити на антиправителствен протест в Панама

Протестът е срещу нов договор за минен добив на мед, подписан с канадската минна компания First Quantum Minerals