Световната банка обяви днес, че бордът ѝ е одобрил заем от 1 милиард долара за Южна Африка, съобщава "Ройтерс". Целта е да помогне на страната да реформира своя енергиен сектор. В момента тя се опитва да преодолее редовните прекъсвания на електрозахранването, които ограничават икономическия ѝ растеж.

Според изявление на банката, тя иска да подкрепи реформите в страната за разделяне на енергийна компания Eskom и за преход към нисковъглеродна икономика.

Мари-Франсоаз Мари-Нели, директор на Световната банка за Южна Африка, обяви миналия месец, че заемът е в процес на обсъждане и може да дойде скоро.

Лидерите на БРИКС се срещат в Южна Африка, блокът обмисля разширяването си

Лидерите на БРИКС се срещат в Южна Африка, блокът обмисля разширяването си

Очаква се да го обсъдят тази вечер

Днес Мари-Нели изтъкна, че реформите, които правителството е започнало, ще "облагодетелстват хората в Южна Африка - особено най-уязвимите домакинства - икономиката, околната среда и ще ускорят енергийния преход".

Електрическите централи на Eskom работят с въглища и рутинно се повреждат, което води до прекъсвания на тока до 10 часа на ден. Няколко завода са нарушили правителствените разпоредби за емисиите по-рано тази година.

Световната банка заяви, че нейният заем ще допринесе за постепенно намаляване на замърсяването на водата и въздуха чрез намаляване на зависимостта от въглища за производство на електроенергия.

Правителството на Южна Африка обеща да раздели Eskom на три дъщерни дружества - пренос, производство и разпределение - през 2019 г. През февруари то се съгласи да поеме 13,3 милиарда долара от дълга на Eskom, което е повече от половината от общия му дълг.

Световната банка отпуска 1,5 милиарда долара заем на Украйна

Световната банка отпуска 1,5 милиарда долара заем на Украйна

Заемът ще бъде използван за укрепване на социалната защита на държавата