Най-малко 12 души бяха задържани в сряда, след като пожар в болница в китайската столица Пекин уби 29 души, съобщи BBC. Сред арестуваните са директорът на болницата, нейният заместник и строителни работници.

Пожарът пламна около 13 часа във вторник местно време в болница Changfeng в Пекин. Множество видеоклипове на пожара в социалните медии показаха дим, излизащ от бялата многоетажна болница. Отчаяни хора, хванати в капан в сградата, са се опитали да бягат през прозорците на сградата.

Властите съобщиха, че 26 души, загинали при пожара, са пациенти. Другите трима са медицинска сестра, медицински асистент и член на семейството на пациент. Най-малко 71 пациенти са били спасени, според китайски медии.

Причината за пожара все още се разследва, според официални лица в Пекин. Но според първоначални версии строутелни дейности в болницата са довели до трагедията.

21 загинали при болничен пожар в Китай

21 загинали при болничен пожар в Китай

Рядко явление за страната, което все още се разследва

Мащабните пожари в сгради са рядкост в китайската столица.

През 2017 г. смъртоносен пожар в жилищна сграда в южното предградие на града Даксинг взе 19 жертви. През 2002 г. друг пожар в интернет кафене в Пекин уби 25 души.

Някои хора в Китай повдигнаха въпроси в социалните медии защо са били информирани за пожара в болницата едва часове, след като той е бил потушен.

"Къде е правото ни да знаем? попита един потребител на социалните медии, след като първите съобщения в медиите бяха публикувани късно вечерта в понеделник.

"Все още имаме ли медии в Китай? Имаме ли все още разследващи журналисти?" попита друг.

През ноември пожар в апартамент в Урумчи, столицата на западния китайски регион Синдзян, уби 10 души и предизвика редки протести в цялата страна. Много протестиращи обвиниха строгия контрол на правителството срещу COVID-19 за трагедията.