Най-малко 13 души са загинали, а стотици други са ранени след като във вторник вечерта силно земетресение удари части от Пакистан и Афганистан. По-рано стана ясно, че след жертвите има и деца. 

Девет от регистрираните официално смъртни случаи са от провинция Хайбер Пахтунхва в Пакистан. Най-малко 44 души са били ранени при срутването на домовете им, според пакистанския орган за управление на бедствия. Повече от 200 души бяха откарани в болници в състояние на шок, съобщи Билал Файзи, говорител на службите за спешна помощ на Пакистан.

В Афганистан най-малко четирима души загинаха, включително едно дете, а други 70 бяха ранени в засегнатите провинции, според изявлението на Шарафат Заман Амар, назначен от талибаните говорител на Министерството на общественото здраве.

"За съжаление, може да има повече жертви", предупреди Заман Амар.

9 загинали и над 40 ранени след земетресението в Афганистан и Пакистан

9 загинали и над 40 ранени след земетресението в Афганистан и Пакистан

Магнитуд 6, 5 с епицентър в планината Хиндукуш в Афганистан

Премиерът на Пакистан Шехбаз Шариф написа в "Туитър", че е наредил на Националния орган за управление на бедствия и други свързани институции "да бъдат готови да се справят с всякакви извънредни ситуации" след земетресението, според превод на английски.

Припомняме, че земетресението с магнитуд 6,5 по Рихтер с епицентър в планината Хиндукуш в Афганистан удари около 22 часа, принуждавайки хората да избягат от домовете си от страх. Метрологичният отдел на Пакистан определи магнитуда на 6,8.

Земетресението удари на дълбочина от 187 километра (116 мили), според Геоложката служба на САЩ.

Силно земетресение в Пакистан

Силно земетресение в Пакистан

Съобщенията варират от 6,5 до 7,7 и е усетено в части от Афганистан и Индия

Земетресението е усетено чак на север до Казахстан, като в социалните медии бяха споделени видеоклипове на жители в южните градове Шимкент и Тарас, които изтичаха по улиците в беда.

Земетресението е било усетено и в няколко северноиндийски щата.

Миналата година в югоизточен Афганистан земетресение с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер удари пресечен, планински район, изравнявайки каменни и тухлени къщи. Талибанските управляващи в Афганистан определят общия брой на жертвите от земетресението на 1150, със стотици други ранени, докато ООН предложи по-ниска оценка от 770.

Последното земетресение удари Пакистан, докато той се бори да се възстанови от опустошителните наводнения миналото лято, които убиха 1739 души.