Във Великобритания група от 145 души са завели дела срещу правителството, след като ваксина от шведско-британската фармацевтична компания AstraZeneca им е причинила сериозни странични ефекти, включително увреждане на мозъка. Това разкри таблоидът "Мирър".

Всеки от подадените искове иска обезщетение в размер на 120 000 британски лири, като също така предлага да се актуализират разпоредбите на британската VDPS, схемата за компенсация на щети от ваксини, която е създадена много преди избухването на пандемията от коронавирус, а именно през далечната 1979 г.

Една от жертвите, 32-годишният Джоузеф Робинсън, е претърпял мозъчно увреждане от кръвен съсирек след първата доза на ваксината AstraZeneca.

Джонсън: Пандемията във Великобритания не е приключила

Джонсън: Пандемията във Великобритания не е приключила

Властите вземат мерки

"Не мога дори да прочета приказка на дъщеря ми. Ужасно е. Но има и други семейства, живеещи в много по-лошо положение от мен. Правителството не трябва да ни загърбва ", каза Робинсън.

Мъжът е диагностициран с тромбоцитопения - заболяване, което е довело Робинсън до частична загуба на паметта и нарушение на говора.

Трета доза от ваксината на AstraZeneca предизвиквала силен имунен отговор

Трета доза от ваксината на AstraZeneca предизвиквала силен имунен отговор

Все още няма доказателства, че такива дози са необходими

По-рано британските туристи, ваксинирани с ваксината AstraZeneca, не бяха пуснати да влязат в Малта. Причината е настъпването на варианта Делта на Острова.