Британският регулаторен орган на лекарствата обяви, че има още 41 съобщения за редки съсиреци след ваксинация с COVID-19 ваксината на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, но че ползите от препарата продължават да надвишават рисковете за повечето хора, информира "Ройтерс".

В седмична актуализация за страничните ефекти от COVID-19 ваксините, Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) уточни, че има общо 209 съсиреци с нисък брой тромбоцити след ваксинация с AstraZeneca, в сравнение с общо 168 съобщени през миналата седмица.

Прокуратурата във Франция разследва смъртни случаи след ваксиниране с AstraZeneca

Прокуратурата във Франция разследва смъртни случаи след ваксиниране с AstraZeneca

При това са починали млади хора

Налице е критично разглеждане на ваксината на AstraZeneca по проблема с много редките съсиреци, с по-висока честота при по-млади хора. Някои страни, включително Великобритания, препоръчват само хората над определена възраст да бъдат имунизирани с този препарат.

Имало е 41 починали след съсиреците във Великобритания, обявиха от MHRA, което е увеличение с 9 души в сравнение с данните от миналата седмица, въпреки че експерти твърдят, че съсиреците ще останат рядко събитие.

Във Великобритания са приложени около 22 млн. първи дози от ваксината на AstraZeneca. Четири случая на рядко съсирване са докладвани след втора доза, но MHRA не посочва колко втори дози са дадени.

ЕМА препоръча AstraZeneca да се поставя като втора доза на получилите първа

ЕМА препоръча AstraZeneca да се поставя като втора доза на получилите първа

Рискът от тромбоза е 1:100 000…

Великобритания посъветва хората под 30 години да получат алтернатива на ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет, след като регулаторът на лекарствата MHRA установи, че има доказателства за връзка с редки съсиреци с ниски нива на тромбоцитите, а здравните власти обмислят дали да променят съвета и за хора под 40 години.

Здравните власти подчертаха, че страничният ефект е "изключително" рядък и посъветваха повечето хора все пак да получат ваксините, а AstraZeneca посочи препоръките на регулатора, че ваксината е безопасна и ефективна.

Засега не се налага изтегляне на AstraZeneca, увери Богдан Кирилов

Засега не се налага изтегляне на AstraZeneca, увери Богдан Кирилов

Най-много дози са приложени с ваксината на Pfizer