Гумена лодка, натъпкана със 147 мигранти, е потънала в Средиземно море, като всички с изключение на един от пътниците са се удавили.

Това е съобщил единственият оцелял, 16-годишно момче от Гамбия, на спасителите, отбелязват от Международната организация по миграция, цитирани от "Ройтерс".

Испанска фрегата е открила момчето, хванало се за парчета отломки в морето във вторник. То е било прехвърлено на кораб на Италианската брегова охрана и е било откарано на сицилианския остров Лампедуза по-рано днес.

"Той беше много уморен, когато го откриха. Той си почива сега, така че ще имаме повече подробности по-късно", заяви говорителят на Международната организация по миграция.

"Момчето заяви, че са тръгнали от град Сабрата в Либия преди няколко дни с гумена лодка със 147 африканци от Субсахарска Африка, включително пет деца и няколко бременни жени", допълниха от Международната организация по миграция.

През изминалите два дни са били спасени повече от 1 100 мигранти в морето, било е открито и едно тяло, уточниха от Италианската брегова охрана.

Досега през тази година близо 600 мигранти са загинали, опитвайки се да се доберат до Италия от Северна Африка, докато през цялата минала година е имало около 4 600 жертви на опасното прекосяване през Средиземно море.

Пристигналите мигранти в Италия през тази година са се увеличили с повече от 50 процента в сравнение със същия период на миналата година.

По-рано днес хуманитарният кораб Golfo Azzurro е спасил около 400 мигранти, основно от Мароко, Алжир, Либия, Гамбия и Бангладеш, включително 16 жени и две деца.

Те са открити плаващи в дървена лодка без мотор на около 16 км от бреговете на Сабрата, откъдето мигрантите биват натоварвани от трафикантите на хора.