Около 15 000 души все още трябва да бъдат спасени от опустошенията, причинени от циклона "Идай", съобщава БиБиСи.

Жертвите на циклона и катастрофалните наводнения се опитват да се спасят на покриви и дървета, допълват благотворителни организации. В пристанищния град Бейра има чиста вода само за два до три дни.

Потвърдено е за 300 загинали в Мозамбик и Зимбабве, но се очаква жертвите да се увеличат. Мощният циклон заля в Бейра с ветрове от 177 км/ч.

Площ от около 3000 кв. км е под водата.

"Изразявам своята тъга и съпричастност към скъпите хора на Мозамбик, Зимбабве и Малави, засегнати от циклона Идай. Вярвам в Божията милост за жертвите и техните семейства", пише папа Франциск в Туитър.

Медицински агенции предупреждават, че недостигът на храна и чиста питейна вода увеличават заплахата от болести.

"Първото нещо, което виждате, когато пристигнете, е унищожение и много вода ... Пневмония и други респираторни заболявания ще бъдат проблем", коментира Гет Вердонк, координатор за спешни случаи към "Лекари без граници" пред "Ройтерс"

Мозамбик е понесъл тежестта на наводненията от реки, които идват от съседните страни, много области все още не са достигнати.

Каролин Хага, служител в Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, заяви, че най-силно засегнатите райони са близо до река Бузи на запад от Бейра. Тя обясни, че спасителните екипи пускат високо енергийни бисквити, таблетки за пречистване на вода и други консумативи за хората, заобиколени от вода и кал.

"Има хиляди хора по покриви и дървета, които чакат да бъдат спасени. Хората чакат да бъдат спасени повече от три дни. Не можем да вземем всички хора, така че нашият приоритет са децата, бременните жени, ранените ...", коментира Хага пред АФП. 

Дебора Нгуен от Световната програма за прехрана коментира, че приоритет е достигането до хора в наводнените райони, и след това организиране на временен подслон за спасените. "Операциите по подпомагане напредват, но все още има много работа", допълва тя.

Президентът на Мозамбик Фелипе Нюси заяви, че над 100 000 души са изложени на риск.

"Аз съм дълбоко развълнуван от щедростта и любовта, показани през последните дни. Самото тегло на даренията е огромно и предоставя комфорт и помощ на нуждаещите се. Хората от Зимбабве се изправиха заедно пред лицето на бедствието и показаха, че нашето единство е най-голямото ни предимство", пише президентът на Зимбабве в Туитър. 

Над 2,6 милиона души са засегнати от циклона "Идай"

Над 2,6 милиона души са засегнати от циклона "Идай"

ООН го определя за едно от най-тежките бедствия, свързани с времето, отчетено някога в южното полукълбо