Повече от 2 млрд. души живеят в части на света, където вирусът Зика може да се разпространи. Това показват детайлни карти, публикувани в списание eLife, съобщава Би Би Си.

Вирусът Зика, който се разпространява от тигровите комари, предизвика глобален здравен проблем тази година.

Миналата седмица американските центрове за контрол и превенция на заболяванията потвърдиха, че вирусът причинява тежки вродени малформации.

Последните изследвания показват, че картографирането на Зика е много по-сложно, отколкото простото определяне къде комарът може да оцелее.

Един от изследователите – д-р Оливър Бради от Университета в Оксфорд заяви пред Би Би Си, че това са първите карти, които наистина използват данните, които учените имат за Зика. По-ранните карти били базирани на това, че Зика е като денга или чикунгуня.

„Ние сме първите, които добавихме много прецизни данни за географски и екологични условия към информацията, която имаме за Зика”, допълва специалистът.

Научавайки къде Зика може да вирее, учените биха могли да прогнозират кои други райони могат да бъдат засегнати. Изследователите са потвърдили, че големи райони от Южна Америка, фокусът на настоящото огнище, са податливи.

Общо 2,2 млрд. души живеят в райони, определени като рискови. Предполага се, че инфекцията води до това хиляди бебета да се родят с недоразвити мозъци.

Рисковите зони в Южна Америка включват дълги участъци от бреговата ивица, както и градове по поречието на Амазонка и нейните притоци, минаващи през континента.

И в САЩ, Флорида и Тексас, когато температурите през лятото се повишат, инфекцията може да устои.

И Африка, и Азия имат големи райони, които могат да са податливи на вируса, смятат учените. Засега Европа изглежда по-скоро незасегната.