След многобройните трагични новини за жертвите и щетите на унищожителните австралийски пожари медиите разпространиха и обнадеждаващата новина за две спасени коали от горяща гора.

Пожарникарят доброволец Дейв Трий е намерил замаяната коала в изгоряла гора 150 км. югоизточно от Мелбърн - неочаквана гледка на фона на обгорения австралийски пейзаж - коала, която пие вода от бутилка, предложена й от пожарникар.

Коалата протегна лапички за бутилката с вода като същинско бебе, допълва доброволецът.

Коалите всъщност изобщо не са толкова мили, колкото изглеждат и много рядко се случва да позволят на човек да се приближи толкова близко, коментира той.
Когато дойдох до нея ме погледа така, сякаш ми говореше: „Няма да избягам, слаба съм и всичко ме боли. Моля те, избави ме от тези страдания", обяснява пожарникарят, цитиран от Ройтерс.

Женската коала е отнесена при други спасени от пожарите животни, където е получила името Сам и се е срещнала с мъжката коала Боб.

„Държат се за лапите и се прегръщат - станаха истински приятели", обясняват от центъра за защита на животните.

След всичко, което преживяхме най-сетне да видим нещо красиво като любовта на двете спасени от огнената стихия коали, коментира Колийн Ууд от центъра.

Случаят със Сам напомня за коалата Лъки, която преживя пожарите през 2003-та година и стана символ на надеждата за австралийците.

До момента жертвите на огнената стихия са повече от 175. Продължава издирването на още няколко десетки, които са изчезнали по време на бедствието.