Най-малко 26 обитатели на старчески дом в Белгия са починали след посещение на доброволец, облечен като Дядо Коледа, който е дал положителна проба за COVID-19, предаде "Франс прес".

Фламандски здравен служител посочи, че все още не е сигурно, че посетителят е донесъл коронавируса в старческия дом в Мол на 5 декември.

Но 26 обитатели са починали след посещението, а още 85 души са с положителна проба за коронавирус, заедно с 40 служители.

Епидемията е открита няколко дни след посещението, а известният вирусолог Марк Ван Ранст съобщи в "Туитър", че повечето заразявания идват от същия източник.

Белобрадата, облечена в червено фигура на Синтерклаас, еквивалентът на Дядо Коледа в англоговорящия свят, носи подаръци на белгийците на всеки 6 декември.

Тазгодишните тържества обаче бяха помрачени от пандемията от коронавируса, която удари Белгия много тежко, особено в нейните старчески домове.

Не е започнало разследване при липсата на официална жалба, каза регионалният говорител на здравните власти и няма предположение, че доброволецът е знаел, че е бил заразен.

Ала е назначен кризисен мениджър за въпросния старчески дом, в който са били настанени 169 души преди COVID-19 заразата, за да помогне на персонала, обитателите и роднините да се справят "в този труден период".

Белгия е сред най-пострадалите страни по време на пандемията, като е на челни позиции в света по брой починали от коронавируса на глава от населението, а повече от половината от починалите - 11 066 души - са обитатели на старчески домове.