Експлозия във въгледобивна мина в централната част на Китай отне живота на 26 миньори, които слезли в галериите въпреки заповедта да спрат работа, предаде АП, позовавайки се на официален източник. Други четирима загинаха след пропадане на тунел в друга мина.

Броят на жертвите от взрива, станал във вторник вечерта, се удвои, след като спасителите откриха 13 тела. Други 20 души са успели да излязат на повърхността. Компанията-собственик на обекта първоначално съобщи, че само 33 души са били под земята в момента на взрива.

Агенция „Синхуа" съобщи, че е започнало полицейско разследване на причините за трагедията. Повечето подобни експлозии се дължат на въглищен газ или метан.

Мината е била закупена от държавна компания и е било разпоредено работата в нея да бъде прекратена за подмяна на оборудването. Въпреки това собственикът Суо Йонгганг заповядал на подчинените си да продължат работа. След взрива той избягал и в момента се издирва.

Мината произвежда годишно 150 000 тона въглища, което е среден показател по китайските стандарти.

В друг инцидент във вторник тунел в североизточен Лянинг се срути и уби петима миньори. „Синхуа" съобщава, че други трима работници от държавния обект успели да се спасят.

Мината е била в процес на реновиране и службата по минна безопасност разследва причините за инцидента.

Въгледобивните мини на Китай са най-смъртоносните в света. Хиляди миньори загиват при различни инциденти всяка година. Повишеното търсене на въглища кара някои от собствениците да правят икономии в средствата за безопасност и да не изпълняват стриктно държавните разпоредби.

Въпреки това, в последните години количеството на смъртните случаи намаля значително, след като бяха затворени част от малките и често нелицензирани мини.