В Гърция са починали 34 души от западнонилска треска. Данните са до 4 октомври. Общо 289 души са се заразили с вируса, съобщиха от Националния център за контрол и превенция на заболяванията (KEELPNO), съобщават местни медии.

През седмицата от 27 септември до 4 октомври са се разболели 18 души, като трима от тях са починали.

Румъния пропищя от западнонилска треска

Румъния пропищя от западнонилска треска

Четирима починали само през тази седмицае

Вирусът на западнонилската треска за първи път е бил идентифициран в Гърция през 2010 г. В периода 2010-2014 г. от тази болест са починали около 80 души. През 2015 и 2016 г. не е бил регистриран нито един случай на болестта. През 2017 г. е имало 48 случая на заболяването, като петима души са починали. Освен в Гърция западнонилска треска е регистрирана в още осем страни от Европа.

Вирусът се пренася от комари. Разпространението на болестта през тази година е свързано с високите температури и валежи в началото на лятото. Болестта е регистрирана в много области, включително в Атика и Централна Македония.

Западнонилска треска е убила 25 души в Сърбия

Западнонилска треска е убила 25 души в Сърбия

До момента са починали 25 души, а 262 души са заболели

Вирусът може да доведе до усложнения в централната нервна система, а именно - енцефалит, менингит или парализа. Симптомите на западнонилската треска са треска, главоболие, умора, болки в мускулите, гадене, повръщане, понякога обрив и подуване на лимфните възли. Ако не се потърси навреме медицинска помощ, е възможен летален изход.

Мъж от Ямболско почина от западнонилска треска

Мъж от Ямболско почина от западнонилска треска

Пациентът не е пътувал в рискови държави и няма видими следи от ухапване от комари