35 души загинаха в Япония заради проливните дъждове, четирима са в тежко състояние, а 47 души са в неизвестност. Това съобщи телевизия NHK, цитирана от РИА Новости.

„Исторически” дъжд евакуира стотици хиляди в Япония

„Исторически” дъжд евакуира стотици хиляди в Япония

Най-малко двама души са загинали

По-рано бе съобщено от правителството на Япония, че 48 000 сътрудници на силите за самоотбрана, полицията и пожарната са се включили в операция по спасение на пострадалите. Премиерът Синдзо Абе определи ситуацията на районите, пострадали от проливния дъжд като: "крайно сериозна".

В петък в централната и югозападната част на Япония се изляха обилни дъждове. Управлението на метрологичните служби бе принудено да обяви за седем префектури ниво на извънредна тревога -бедствено положение, което се случва веднъж на няколко десетки години.

Съдейки по кадрите, снети от японски телевизии с вертолет, тежкото положение е в префектура Окияма, където под вода се оказаха жителите на квартали с голяма територия. Водата стига до втория етаж на домовете. Съобщенията за разрушения и наводнения продължават да постъпват. С точна и пълна картина на случилото се за това денонощие не разполагат дори и спасителите.