Броят на жертвите от опустошителния ураган тази седмица в мексиканския морски курорт Акапулко нарасна до 39 души към събота. Това съобщи правителството, след като президентът Андрес Обрадор обвини опонентите си, че преувеличават мащаба на бедствието, съобщава "Ройтерс".

Ураганът Отис връхлетя Акапулко с ветрове от 266 км в час в сряда. Той причини наводнения, разруши сгради и прекъсна комуникациите, както и пътните и въздушните връзки.

Бурята от пета степен причини щети на стойност милиарди долари.

В същото време и грабежи опустошиха мексиканския град Акапулко. 

Засега правителството е публикувало малко информация за загинали и ранени. Последният брой на загиналите бе 27 души, като други четирима са изчезнали поради Отис.

Ураганът Отис достигна четвърта степен и мина през Акапулко

Ураганът Отис достигна четвърта степен и мина през Акапулко

Отис е един от най-силните урагани, удряли някога региона

Някои длъжностни лица изразяват частно загриженост, че броят на жертвите ще нарасне.

Обрадор публикува 24-минутен видеоклип в социалните медии, за да информира страната за ситуацията. Той посвети голяма част от него на нападки срещу критици, които обвини, че се опитват да използват ситуацията преди президентските избори догодина.

По-рано през октомври, ураганът Лидия удари тихоокеанското крайбрежие на Мексико.

Урагани удрят Мексико всяка година както на тихоокеанското, така и на атлантическото крайбрежие. Официалният сезон на ураганите в страната продължава от май до ноември.