Грабежи опустошиха мексиканския град Акапулко, след като морският курорт беше ударен тази седмица от урагана Отис. Той уби най-малко 27 души и силно затрудни хиляди жители да си набавят храна и вода, съобщава "Ройтерс".

Отис връхлетя Акапулко с ветрове от 266 км в час рано в сряда, наводни града, откъсна покриви от домове, магазини и хотели, потопи превозни средства и прекъсна комуникациите, както и пътните и въздушните връзки. Бурята от пета степен породи опустошене на стойност милиарди долари. Над 8000 членове на въоръжените сили бяха изпратени да помогнат на засегнатия град да се възстанови.

"В момента парите не са ни от полза, защото няма какво да купим, всичко е разграбено", коментира 57-годишният жител на Акапулко Родолфо Вилагомес. В четвъртък вечерта хората започнаха да изземат стоки, включително храна, вода и тоалетна хартия от магазините. "Дойдохме да вземем храна, защото нямаме", каза жена пред "Ройтерс". Рафтовете по сумермаркетите по града са празни.

"Имаше грабежи на някои места, защото имаше извънредна ситуация", обяви президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор в петък, като призова жителите да не се възползват от ситуацията.

На други места битови отпадъци бяха разпръснати сред разрушени шезлонги, обезобразени дървета и разрушените домове.

По време на редовна пресконференция, Лопес Обрадор съобщи, че правителството ще помогне на 900 000-те жители на града в южния щат Гереро. Според много жители обаче помощта е недостатъчна.

"Всички магазини са затворени или унищожени", каза Раул Бусто Рамирес, 76-годишен инженер, който работи на летището в Акапулко. По думите му проблемът идва от това, че банкоматите не работят, заради което хората са останали без пари.

Според правителството четирима души са в неизвестност. Някои длъжностни лица изразяват частно загриженост, че броят на жертвите ще нарасне.

Ураганът Лидия удари тихоокеанското крайбрежие на Мексико

Ураганът Лидия удари тихоокеанското крайбрежие на Мексико

Поривите на вятъра достигнаха 220 км/ч