До 64 нарасна броят на загиналите мигранти при инцидента с лодка, разбила се в скали край източното крайбрежие на Италия, съобщава "Ройтерс".

Сред жертвите има и около 14 деца.

"Ще продължим да претърсваме морето, докато сме сигурни, че сме намерили всички", заяви Роко Мортато, член на екипа за подводно гмуркане на пожарната служба.

Осемдесет души бяха спасени, след като в неделя лодката им потъна рано в бурното море край Стекато ди Кутро - морски курорт на източното крайбрежие на Калабрия. Лодката е отплавала от пристанището на Измир в Западна Турция.

Спасителите посочиха, че повечето от мигрантите идват от Афганистан, както и от страни като Иран, Сомалия и Сирия.

58 загинали и 81 спасени мигранти след инцидента с лодка в Италия

58 загинали и 81 спасени мигранти след инцидента с лодка в Италия

След като лодката се разби в скали край източното крайбрежие на италианския регион Калабрия

Министерството на външните работи на Пакистан съобщи, че 20 пакистански граждани са били на лодката, като 16 от тях са оцелели, но другите четирима са в неизвестност.

Трагедията засили дебата за миграцията в Европа и Италия, където новите строги закони на наскоро избраното дясно правителство за благотворителните организации за спасяване на мигранти бяха разкритикувани от ООН и други организации.

Вчера италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че е писала до институциите на Европейския съюз с призив за незабавни действия от страна на общността за пресичане на пътуванията с лодки на мигранти, за да не се допускат повече смъртни случаи.

"Колкото повече хора отплават, толкова по-голям е рискът да загинат. Единственият начин да се заемем с този проблем сериозно, хуманно, е да спрем тези пътувания", подчерта тя.

Италия спаси над 300 мигранти от претоварена лодка в Средиземно море

Италия спаси над 300 мигранти от претоварена лодка в Средиземно море

Имало е опасност лодката да се преобърне