Данните на Банката на Гърция показват 78.2% спад на приходите от туризъм и 77.2% спад на туристите през първите девет месеца на годината. На практика те отразяват резултатите от цялата година, тъй като в момента няма туристически трафик поради новите ограничителни мерки срещу коронавируса, отбелязва в. "Катимерини".

Следователно приходите от туризъм за тази година възлизат на 3,51 милиарда евро. 73,4% е годишно свиване при гражданите на Европейския съюз и 83% спад от посетители извън ЕС.

Гърция е готова да удължи мерките си за блокиране след края на ноември, предвид разпространението на COVID-19 и натиска върху болниците, предупреди министърът на здравеопазването на страната в понеделник.

"Въз основа на епидемичните цифри, натиска върху националната здравна система и разпространението на болестта е очевидно, че мерките (блокиране) не могат да бъдат премахнати в края на месеца", каза Василис Кикилиас пред частна телевизия"Мега".

"Броят на (новите) инфекции трябва да падне и здравната система трябва да получи малко отдих ... ако искаме постепенно да възвърнем частична нормалност", добави той.

Сега страната с около 11 милиона души има повече от 92 000 потвърдени случая на коронавирус и 1714 смъртни случая - над 1000 от които са били през последния месец - и леглата за интензивни грижи бързо се пълнят. Второто блокиране в цялата страна, включително закриване на училища, беше наложено по-рано този месец до 30 ноември.

В понеделник военните създаваха полева болница с над 50 легла в град Солун, която води до регионалната разбивка на инфекциите, като част от плановете за справяне с нарастването на броя на коронавирусните инфекции и хоспитализации.

Солун се превърна в център на пандемията в Гърция.