Най-малко 8 души са убити след експлозии и стрелба в най-големия затвор в Мианмар според съобщения в медиите и разказ на свидетел, съобщи Reuters.

Трима служители и петима посетители са загинали в затвора от колониалната епоха Инсеин в град Янгон, след като два взрива и стрелба са чути около 9.40 ч. местно време в близост до гишето за пратки в затвора по информация на сайтовете Myanmar Now and Irrawaddy News.

В отговор на взривовете войниците в затвора са открили стрелба, твърди свидетел, отказал да бъде назован от съображения за сигурност. "Веднага, щом чух взрива, избягах и тогава бях ранен. Войниците... на входната порта, стреляха безрасъдно," разказва той. Бил е на около 3 метра от експлозиите и не е пострадал от тях, но е ранен от шрапнел от стрелбата

Скоро след взривовете полицията е извършила оглед на място, съобщават медии.

Служителите на затвора и куриерите, които са били тежко ранени, са евакуирани, а не толкова сериозно пострадалите са обработени в близки магазини, по информация на BBC Burmese.

На входа на затвора са избухнали два колета бомби, твърдят местни жители пред BBC.

 Хунтата в Мианмар плаши със затвор, всеки който подкрепя съпротивата в социалните мрежи

Хунтата в Мианмар плаши със затвор, всеки който подкрепя съпротивата в социалните мрежи

Предвижда се наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода

Медията отбелязва, че Инсеин е най-големият затвор в страната. В него се държат около 10 000 души, много от които са политически затворници.

Все още никоя групировка не е поела отговорност за атаката.

18 души са ранени по данни на местните власти. Те уточняват, че бомбите са избухнали в пощенското помещение в затвора. По-късно там е открита увита в найлонов плик друга бомба, която не е детонирана.

И петимата загинали посетители са били жени, роднини на затворници. Сред тях е била майката на студентския лидер Ко Джеймс, арестуван от военната власт в Мианмар миналия юни. Тя е била на посещение в затвора, за да занесе кутия с ориз на сина си през седмицата на изслушването му в съда.

В момента Мианмар се управлява от военна хунта, свалила с преврат избраното цивилно правителство на Аун Сан Су Чи миналата година.