Най-малко девет души са загинали, а повече от 40 други са били ранени, след като във вторник вечерта силно земетресение удари части от Пакистан и Афганистан, съобщи ДПА. Сред загиналите има деца, според пакистанския орган за бедствия.

Съобщенията за разрушения започнаха постепенно да пристигат от отдалечени райони, но денят ще разкрие по-пълна картина.

Припомняме, че земетресението с магнитуд 6,5 по Рихтер с епицентър в планината Хиндукуш в Афганистан удари около 22 часа, принуждавайки хората да избягат от домовете си от страх. Метрологичният отдел на Пакистан определи магнитуда на 6,8.

Земетресението удари на дълбочина от 187 километра (116 мили), според Геоложката служба на САЩ.

Земетресението е усетено чак на север до Казахстан, като в социалните медии бяха споделени видеоклипове на жители в южните градове Шимкент и Тарас, които изтичаха по улиците в беда.

Силно земетресение в Пакистан

Силно земетресение в Пакистан

Съобщенията варират от 6,5 до 7,7 и е усетено в части от Афганистан и Индия

Повечето смъртни случаи са настъпили в отдалечения северозападен регион на Пакистан, който граничи с Афганистан. Жертвите са причинени от срутващи се къщи.

Извънредно положение е обявено в повечето планински райони в провинция Хайбер-Пахтунхва, най-тежко засегнатият регион, според местните власти.

Министърът на здравеопазването на Пакистан Абдул Кадир Пател нареди на властите да обявят извънредно положение в болниците в Исламабад.

Премиерът Шехбаз Шариф нареди на агенциите за бедствия да стигнат до отдалечените региони възможно най-скоро, съобщи неговият секретариат.

Веригата Хиндукуш е предразположена към тежки земетресения, тъй като там се срещат Арабската, Индийската и Евразийската тектонични плочи. През лятото на 2022 г. повече от 1000 души загинаха при огромно земетресение в граничния регион между Афганистан и Пакистан.

ЕК отделя един милиард евро за възстановяване на Турция след земетресението

ЕК отделя един милиард евро за възстановяване на Турция след земетресението

Донорска конференция в Брюксел

Земетресението във вторник също идва след опустошителните земетресения в Турция и Северна Сирия в началото на февруари. Бедствието уби над 50 000 души само в Турция и остави около 2 милиона души без дом. В съседна разкъсвана от война Сирия са загинали около 6800 души, според Сирийската обсерватория за правата на човека.