Отряд полицейски специални сили използва сълзотворен газ в Атина в неделя вечерта, за да разпръснат анархистите, съобщиха местни медии.

С наближаването на специалните части анархистите започнали да хвърлят по тях камъни, коктейли Молотов и други предмети. В отговор полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне нападателите. Съобщава се, че напрежението се поддържа в централната част на Атина, където има приблизително 200 анархисти, които крият лицата си под черни шалове и маски.

Гръцката полиция арестува 28 души по време на безредиците в Атина.

Безредиците започнаха след масов протестен марш в неделя до посолството на САЩ в Гърция на 46-та годишнина от въстанието на студенти в Атинския политехнически институт, жестоко смазан от войските на фашистката хунта на "черните полковници" на 17 ноември 1973 г.

Полицията арестува седем души и задържа още двама, които щяха да влязат в многоетажни сгради в Екзархията, за да излязат на балконите и да нападнат от там служители на реда. В раници на арестуваните са намерени газови кутии и бутилки, противогази, ръкавици, камъни и други предмети.

В северната гръцка столица - Солун - неделните вълнения възникнаха и след приключването на традиционния поход по случай годишнината от въстанието на студенти от Атинския политехнически институт.

Няколко анархисти започнаха да хвърлят коктейли Молотов в полицията на ул. "Адриана" и пускаха фойерверки. В резултат на това два паркирани на улицата автомобили се запалиха, но пожарникарите бързо гасиха огъня. Полицията реагира със зашеметяващи гранати. В момента ситуацията в тази област е взета под контрол.

Инциденти на подобно митинг са станали вечер и в центъра на Патра, третият по големина в Гърция. По-специално група от хора с мотоциклети и шлемове на главата си хвърляха коктейли Молотов в отряд за специални части в полицейския щаб в центъра на града.

Те също хвърлили камъни в полицията и запалили димни бомби. В отговор полицията използва сълзотворен газ и след това гони след анархистите, които се крият в сградата на бившия клон на градския университет.