Русия арестува и повдигна обвинения на трима, след като над 120 души в Москва и десетки в други градове се разболяха и има съмнение за хранително отравяне, съобщава "Ройтерс".

Следственият комитет на Русия, който се занимава с тежки престъпления, посочи, че са задържани ръководителят на компания за производство на храни, както и директорът и ръководителят на контрола на качеството на служба за доставка на храна.

Над 120 души са се консултирали с лекари в Москва, след като са се появили със симптоми на отравяне и съмнение за ботулизъм - рядко животозастрашаващо заболяване, което атакува нервната система на тялото и причинява проблеми с дишането и мускулна парализа. Бактериите, които предизвикват заболяването, могат да навлязат в тялото чрез лошо консервирана храна.

Близо 30 души в Казан и Нижни Новгород - градове източно от Москва, също са постъпили в болници със симптоми на ботулизъм.

Десетки хора в трите града са в реанимация. Служител в Москва уточни, че пациентите са под постоянно наблюдение и симптомите им не са животозастрашаващи.

Разследващият комитет е установил, че хранителните компании са нарушили множество санитарни и епидемиологични стандарти, включително непредоставяне на доклади от лабораторни тестове и лош производствен контрол.

Разследващите са повдигнали обвинение на задържаните и в подпомагане на нелегалната миграция на узбекски граждани. Много работещи в сферата на доставките на храна в Русия са от страни от Централна Азия.