Полицията в Северна Ирландия арестува четирима души във връзка с опита за убийство на старши детектив, прострелян пред очите на сина му в град Омаг, предава Ройтерс.

Шефът на полицията в Северна Ирландия Саймън Бърн каза в четвъртък, че трима мъже са били арестувани след стрелбата по старши детектив. По-късно е арестуван още един заподозрян.

Раненият главен инспектор Джон Колдуел продължава да се намира в критично състояние, след като е претърпял операция тази нощ. Той беше прострелян няколко пъти от двама въоръжени мъже, докато прибираше футболни топки в колата си, след като завърши тренировка с юношески футболен отбор, на който той е треньор извън работно време.

Въпреки че мирното споразумение от Разпети петък от 1998 г. до голяма степен сложи край на три десетилетия сектантско насилие в Северна Ирландия, полицейските служители все още са спорадични мишени на отцепили се групи предимно от ирландски националистически бойци, които се противопоставят на британското управление в региона.

"Разследването е на ранен етап. В момента разглеждаме всички версии. Нашият основен фокус е върху агресивните дисиденти републиканци и в рамките на групировката, наречена "Нова ИРА"", каза помощник-началникът на полицията Марк Макюън.

Полицията каза, че въоръжените мъже са продължили да стрелят, докато Колдуел е бил на земята, след като е пробягал на кратко разстояние. И двамата стрелци са стреляли многократно и най-малко две други превозни средства са били ударени в претъпкан паркинг, където родители и деца са избягали за безопасност.

Колата на заподозрените е открита изгоряла извън град Омаг.

Колдуел, действащ полицай от 26 години, е бил старши детектив в продължение на няколко години и е разследвал много тежки престъпления и терористична дейност, каза председателят на полицейската федерация на Северна Ирландия Лиъм Кели.

"За съжаление това е силно напомняне за нашите колеги, че 25 години след подписването на споразумението от Разпети петък полицейската работа в Северна Ирландия все още е много опасна професия и носи изключителен риск", каза Кели.

Четиримата мъже на 22, 38, 45 и 47 години, арестувани по Закона за тероризма, в момента се разпитват от детективи.

От "Нова ИРА" са атакували полицията и преди и са отговорни за убийството на журналистката Лайра Маккий през 2019 г.

Това е много по-малка група от Ирландската републиканска армия (ИРА), която се разоръжи, когато споразумението на Разпети петък сложи край на боевете между националистическите бойци, търсещи обединение с Ирландия, и пробританските юнионисти, които настояват за оставане в Обединеното кралство.

Миналата година Обединеното кралство понижи нивото на терористична заплаха, свързана със Северна Ирландия, за първи път от повече от десетилетие, като тогава полицията каза, че операциите срещу националистически бойци намаляват вероятността от атаки.

Заплахата от местни групировки беше намалена до "значителна" от "тежка", което означава, че все още "са вероятни" нападения, според независима оценка на вътрешното британско разузнаване MI5. Макюън каза, че полицията продължава да преглежда нивото на заплаха.

Последният път, когато полицай беше прострелян в Северна Ирландия, беше през 2017 г. Последният убит полицай, полицаят Ронан Кер, почина, когато бомба избухна под колата му пред дома му отново в Омаг.

Стрелбата беше осъдена от правителствата в Дъблин, Лондон и Вашингтон.

Националистите печелят изборите в Северна Ирландия

Националистите печелят изборите в Северна Ирландия

Шин Фейн се завръща