Двама младежи са били арестувани във връзка с убийството на журналистката Лайра МакКий в Северна Ирландия, съобщават британските медии.

Двамата, на възраст 18 и 19 години, са били задържани съгласно Закона за тероризма.

29-годишната МакКий беше застреляна, докато е наблюдавала размириците в град Лондондери в Северна Ирландия в четвъртък вечерта. Насилието се разрази след полицейски спецакции в къщи в райони на града.

Терористичен акт уби жена в Лондондери

Терористичен акт уби жена в Лондондери

Напрежение в Ълстър

МакКий е стояла близо до полицейски джип с други журналисти, когато е била застреляна.

Уличните камери са заснели последните мигове в тълпата, а кадри от мобилен телефон показаха заподозрения стрелец.

Полицейската служба на Северна Ирландия уточни, че стрелецът е стрелял по полицейски служители около 23 часа местно време в четвъртък.

Във видеото маскираният нападател се вижда да стреля към полицаи и случайни свидетели.

Убийството беше осъдено масово.

Полицейският началник Джейсън Мърфи, който ръководи разследването, определи смъртта на МакКий като "безсмислена и ужасяваща".

Убитата в Лондондери е журналист, отразяващ конфликта в Ълстър и бойците от ИРА

Убитата в Лондондери е журналист, отразяващ конфликта в Ълстър и бойците от ИРА

Тя е в класацията "30 под 30 в медиите" на списание "Форбс" през 2016 г.

На бдение в Лондондери вчера, партньорката на МакКий - Сара Кенинг, я описа като "неуморим защитник и активист" за ЛГБТ общността.

Кенинг подчерта, че мечтите на партньорката ѝ са били "унищожени от един варварски акт" и тя е била оставена без "жената, с която планирах да остарея".

"Безсмисленото убийство на Лайра МакКий остави едно семейство без любима дъщеря, сестра и леля; толкова много приятели без тяхната довереница", добави Кенинг.

Фигури от целия политически спектър, включително лидерът на "Шин Фейн" Мери Лу Макдоналд и лидерът на Демократичната юнионистка партия (DUP) Арлин Фостър, бяха сред стотиците хора, които присъстваха на бдението.

Една от близките приятелки на МакКий, Катлийн Брадли, коментира: "Лайра не си мълчеше - не се страхуваше да се изправи и да поддържа позицията си. Лира успя да доведе Мери Лу Макдоналд и Арлин Фостър на бдението без никакви мерки за сигурност или барикади."

Други водещи световни фигури се обединиха, за да осъдят убийството на МакКий. Ирландският премиер Лео Варадкар каза, че МакКий "променяше животи" като журналист и правозащитник и ще продължи да го прави.

Бившият американски президент Бил Клинтън изтъкна, че "сърцето му разбито".

Ирландският президент Майкъл Хигинс подчерта, че в Република Ирландия има "възмущение" от случилото се.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние написа в "Туитър", че убийството на МакКий е "напомняне за това колко крехък все още е мирът в Северна Ирландия".